Skoro jasno
17°
Bratislava
Pozor na jazdu na kolobežke: Polícia dvíha varovný prst
Zdielať na

Pozor na jazdu na kolobežke: Polícia dvíha varovný prst

BRATISLAVA / Vodič elektrickej kolobežky je účastníkom cestnej premávky rovnako tak ako cyklista či vodič automobilu. Kolobežky síce predstavujú ekologický spôsob dopravy v mestách, ale s ich pribúdajúcim počtom sa zvyšuje aj počet úrazov na nich.

Vážnych úrazov kolobežkárov na cestách v poslednom období pribúda. S rôznymi poraneniami potom končia aj v rukách chirurgov. „Je toho čím ďalej, tým viac. Pokiaľ spadne sám sú to cestné lišaje alebo tržné rany na končatinách, u starších ľudí zlomeniny,“ povedal chirurg Ernest Caban. Jazdci na elektrických kolobežkách nie sú na rozdiel od vodičov automobilov chránení karosériou či airbagmi. „Preto aj tie následky sú mnohokrát vážnejšie, v našom kraji za posledný týždeň došlo k štyrom vážnym nehodám, skončili v nemocnici a budú aj s trvalými následkami,“ upozorňuje Caban.

„Kolobežkári sú považovaní za plnohodnotných účastníkov cestnej premávky. Platia pre nich rovnaké pravidlá ako pre ostatných účastníkov a prilba by mala byť povinnou výbavou,“ uviedla hovorkyňa KR PZ BB Petra Kováčiková. Kolobežkári môžu jazdiť aj po chodníkoch, aj po ceste. Názory vodičov áut sú na túto skupinu rôzne. „Takáto kolobežka môže ísť pomerne rýchlo, najmä, ak sa s ňou pustíte dole z kopca. Preto netreba zbytočne skúšať rýchlostné limity týchto kolobežiek,“ dodala Kováčiková. Pre kolobežkárov, ktorí jazdia po pešej zóne alebo po chodníkoch platí, že by mali rýchlosť svojej jazdy prispôsobiť chodcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy