Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Martinská ferrata: Horskí záchranári často vyrážajú k turistom, ktorí precenili svoje sily
Zdielať na

Martinská ferrata: Horskí záchranári často vyrážajú k turistom, ktorí precenili svoje sily

MARTINSKÉ HOLE / Horskí záchranári, ktorí majú na starosti oblasť Martinských holí, musia neraz zasahovať aj na tamojšej ferrate. Vyrážajú k turistom, ktorí potrebujú pomoc, lebo sa zranili, ale aj k tým, ktorí zostanú visieť na skalách.

V letných horúčavách týchto dní mnohí ľudia hľadajú príjemný chládok v tieni stromov. Ten im núka ferrata na Martinských holiach. Ale pri prechode po zaistenej turistickej trase musia byť návštevníci v náročnom horskom teréne naozaj opatrní a riadne vybavení.

"Pribúdajú zásahy uviaznutia, alebo strata orientácie či celkové vyčerpanie," uviedol Tomáš Hvizda z HZS Veľká Fatra. V tejto skalnej rokline zostala visieť aj mladá 24-ročná žena, ktorej museli pomáhať horskí záchranári. "Prišla do takého miesta, kde troška začala byť tá ferrata exponovaná, dostala strach a nemohla z toho strachu pokračovať ďalej," povedal Peter Jurčík z HZS Veľká Fatra. 

Chlapi z horskej záchrannej služby dostali vystresovanú ženu do bezpečia pomocou istenia a lanovej techniky. "Človek dostane takýto strach, zablokujú sa mu svaly, nie je schopný ísť ani hore, ani dole," povedal Jurčík. Ratovali aj 41ročného muža, ktorý sa pošmykol a spadol do istenia, takže zostal visieť vo ferratovom sete.

Horskí záchranári upozorňujú na to, že ak človek uviazne na ferrate je to veľmi nebezpečná situácia a môže ísť aj o život. "Človek, keď zostane visieť, dochádza k nedostatočnému prekrveniu. Prvotné príznaky sú pocit na zvracanie, závrat až bezvedomie," povedal Hvizda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy