Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Práce po tornáde na Južnej Morave pokračujú: Bez elektriny je stále 700 domácností
Zdielať na

Práce po tornáde na Južnej Morave pokračujú: Bez elektriny je stále 700 domácností

JUŽNÁ MORAVA / Už je to viac ako dva týždne, čo tornádo vyčíňalo na južnej Morave a vzalo ľuďom strechu nad hlavou. Humanitárne organizácie zatiaľ vyzbierali pre tamojších obyvateľov, ktorých zasiahlo nešťastie, miliardu českých korún. Ľudia darovali do postihnutých oblastí autá, nábytok, vytvorili aj detské tábory pre deti, aby aspoň na chvíľu zabudli na trápenie.

V týchto chvíľach je potrebný stavebný materiál a chýbajú najmä remeselníci. Obrovská vďaka patrí aj dobrovoľníkom, ktorí od začiatku odviedli kus dobrej práce. "Začínali sme tým, že sme zakrývali plachtami, a teraz sa už dokončuje odborná práca," hovorí dobrovoľník. 

Dobrovoľníci môžu od tohto víkendu parkovať priamo v obciach postihnutých tornádom. Registrovať sa stačí u koordinátorov až na mieste. Stánky budú celkovo podľa hejtmana fungovať maximálne 2 týždne.

Práce je už menej, ale odborná pomoc bude chýbať ešte niekoľko týždňov

V Lužiciach sú likvidačné práce vrátane odvozu sute už ukončené. "Sme dostali viac, ako 80 žiadostí o demolácie vykonávanej prostredníctvom síl HaZZ. 26 objektov sme už zdemolovali. V súčasnej dobe máme nasadených 250 príslušníkovi  a z toho je 70 z armád a 180 príslušníkov z HaZZ," informuje riaditeľ HZS JMK Jiří Pelikán. 

V postihnutých oblastiach slúži počas dňa 210 policajtov, v noci 120

"Sa objavili fámy, že polícia končí činnosť v obciach. Polícia tam bude fungovať dovtedy, kým to bude potrebné vzhľadom na zabezpečenie majetku a verejného poriadku. To, že obec vyhlási, aby si občania zaistili majetok, neznamená to, že sa tam kradne, je to preventívne opatrenie," hovorí riaditeľ KRP JMK Leoš Tržil. 

Okrem šírenia nepravdivých informácií nastali aj iné problémy

Hlavne v úvode manažmentu bol problém s rozdeľovaním materiálu jednotlivým domácnostiam. "Vydávanie materiálu bolo strašne živelné, bolo ho tam pomerne dosť, no ho ubúda, a je potrebné dať do toho systém. Budeme radi, keď bude zo strany obce vždy potvrdené, že k tomuto domu je potreba naviezť murivo alebo materiál na strechu," hovorí hajtman JMK Jan Grolich. 

Bez elektriny je momentálne 700 domácností

Mikulčice, Moravská Nová Ves i Lužice majú momentálne spojazdnené pripojenia na plyn s výnimkou zdemolovaných domov. Komplikovanejšiu situáciu má obec Hrušky, kde musia na plyn počkať ešte minimálne 2 týždne. "Už máme doma plyn, teplú vodu, ale večer sme pri sviečkach a elektrocentrále, pretože na znovuzavedenie el. prúdu sa stále čaká v našej ulici," hovoria obyvatelia Lužice. 

V břeclavskej nemocnici sa nachádza ešte päť ľudí

Traja hospitalizovaní zasa čakajú v nemocnici v Hodoníne, až ich prepustia domov. Jeden človek bol zranený pri pomocných upratovacích prácach, dvaja utrpeli zranenia počas osudnej noci. V břeclavskej nemocnici sa nachádza v súvislosti s riadením tornáda ešte päť ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy