Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
S letom súvisí aj množstvo detských úrazov. V uplynulých týždňoch ich boli stovky
Zdielať na

S letom súvisí aj množstvo detských úrazov. V uplynulých týždňoch ich boli stovky

SLOVENSKO / Deti si najčastejšie porania hlavu, ruky a nohy, ale časté sú aj popáleniny či prehriatie organizmu.

Za mesiac jún a prvý prázdninový týždeň prijali zdravotnícki operátori na tiesňovej linke 155 viac ako 500 volaní, ktoré súviseli s detskými úrazmi. "Najčastejšie išlo o rôzne pády aj z výšky, aj pády pri voľnočasových aktivitách, napríklad pri jazde na bicykli, kolieskových korčuliach alebo kolobežkách a samozrejme aj o úrazy v domácnosti," informuje hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. 

Pri pádoch na ceste, hline či tráve vznikajú odreniny, ale aj tržné rany a zlomeniny

Do rany sa dostane špina, ktorú je odtiaľ potrebné dostať preč, najlepšie pod tečúcou vodou, prípadne vyčistiť jemnou kefkou vydezinfikovať a na niektoré odreniny stačí nalepiť leukoplast. Deti môžu pri pádoch utrpieť rôzne zranenia, vtedy je potrebné ošetriť miesto, ktoré môže najviac krvácať.

Čokoľvek je zapichnuté, napríklad črep alebo klinec, nikdy sa to nevyťahuje von. Vždy sa to ošetruje len spôsobom takým, že si vyrobíme z nejakej gázy, nejakého obväzu podperu, vždy to podoprieme do výšky, do ktorej ten črep siaha, nikdy nesmieme vytvárať tlak na ten predmet, ktorý je zapichnutý, dovtedy kým tam ten predmet je, nám funguje ako štupeľ.

Vyberie ho odtiaľ až lekár v nemocnici

Takto ošetrenú ranu, treba obviazať, ale nikdy nedávame náviny cez ten predmet, ktorý je zapichnutý.

Deti padajú veľakrát z výšky, z preliezky, manželskej postele, kočíka či prebaľovacieho pultu 

Najčastejšie dopadnú na hlavu, ktorú si môžu vážne poraniť. Ak dieťa začne plakať, je to tá lepšia situácia, pretože vieme, že ani len na okamih nestratilo vedomie. Dôležité je podať mu prvú pomoc hneď doma, teda skôr ako s ním pôjdete k lekárovi. Treba ho upokojiť a miesto, kde sa udrelo, zatlačiť niečím studeným.

Najosvedčenejšia je stará babská rada a tou je obyčajná lyžička

Bez ohľadu či to krváca alebo to nekrváca. Stačí nám na to miesto pritlačiť lyžičku a vlastne zamedzíme jednak vytekaniu krvi do podkožia a urýchlime tým zrážanie. To isté platí aj, ak nám vyteká veľmi veľa krvi, veľmi dobre vie pomôcť nejaký "štuplík", ktorý vlastne priložíme a napevno ho priviažeme na hlavičku. "Akýkoľvek typ úrazu to je, pokiaľ dieťa na chvíľu stratí vedomie, to je dôvod na to, aby sme rýchlo volali 155-tku," informuje vedúca strediska odbornej prípravy OS ZZS SR Margita Vernarcová. 

Rodičia najlepšie vedia, že aj keď sú s deťmi maximálne opatrní, stačí sekunda nepozornosti a môže sa stať nešťastie. Pred vážnymi úrazmi, napríklad na bicykli, kolobežke či korčuliach ich vieme chrániť prilbou a chráničmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy