Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Nitre sa vlámali do rodinnej hrobky rómskych vajdov. Krádež páchateľom nevyšla
Zdielať na

V Nitre sa vlámali do rodinnej hrobky rómskych vajdov. Krádež páchateľom nevyšla

NITRA / Na hlavnom Nitrianskom cintoríne sa zlodeji vlámali do rodinnej hrobky. Pochovaní sú v nej dvaja rómski vajdovia. Páchatelia sa zrejme spoliehali na zvyklosti komunity, ktorá dáva do rakiev zosnulým cenné predmety. Krádež im však nevyšla.


Poškodenú rodinnú hrobku na mestskom cintoríne si všimli ráno hrobári. Upozornili na to správcu. Zlodeji sa k truhlám snažili dostať cez betónový panel, ktorý odstránili.

"Je to hyenizmus doslova a do písmena,"
vyhlásil na mieste odpočinku príbuzný. V hrobke sú pochovaní viacerí členovia rodiny, nedávno tam pochovali aj nitrianskeho vajdu.


"Tí ľudia, ktorí to spravili sa môžu hanbiť nemajú žiadnu úctu k mŕtvym,"
skonštatoval brat zosnulých vajdov.


Okrem Karola Lakatoša sú tam uložené pozostatky aj jeho predchodcu. Rodina si myslí, že páchatelia sa spoliehali na to, že tam nájdu cenné predmety, ktoré sa podľa ich zvykov do rakiev ukladajú. "Bol tam prvý vajda, druhý vajda a proste to bolo zato, že vedia, že vajdovci majú pri sebe dáke zlato alebo cenné kovy," dodal príbuzný.


Hrobku, policajti prezreli, aby zistili čo odtiaľ zmizlo. Vajdovi, ktorého pochovali na jar tam údajne dali cigarety, fľašu drahšieho alkoholu a peniaze.


Podľa informácií TV JOJ zlodeji napokon z hrobky neukradli nič.  "Polícia prípad vyšetruje ako trestný čin hanobenie miesta posledného odpočinku," informovala policajná hovorkyňa Viktória Borloková.


Rómovia sa zhodujú na tom, že od nich by si nikto na niečo takéto netrúfol. Pred smrťou a zosnulými majú rešpekt.  "Olašskí cigáni v živote by to nespravil ani jeden či to je v Nitre alebo hocikde," myslí si príbuzný zosnulých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy