Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Medzilaborciach sa strhla hromadná bitka kvôli dievčatám. Okrem ostrých slov lietali aj kamene
Zdielať na

V Medzilaborciach sa strhla hromadná bitka kvôli dievčatám. Okrem ostrých slov lietali aj kamene

MEDZILABORCE / Na severovýchode Slovenska išlo do tuhého. Pred zariadením, kde sú umiestnení migranti sa strhla potýčka, do ktorej sa zapojilo takmer 50 ľudí. Konflikt vznikol medzi migrantmi z Afganistanu a osadníkmi. Niektorí brali do ruky aj kamene. Zasiahnuť museli mestskí aj štátni policajti, ktorí situáciu upokojovali. Dôvodom mali byť miestne dievčatá.

Konflikt medzi migrantmi a miestnymi obyvateľmi sa odohral pred bránou toho zariadenia. Na autentických záberoch je vidieť, ako osadníci vyliezajú na betónový plot a snažia sa dostať do areálu, kde sú maloletí migranti umiestnení. Podľa svedkov chlapci z Afganistanu pred nimi utekali cez celé mesto. "Konflikt vznikol niekde inde, tam migrant zobral kameň a udrel ním Róma," hovorí náčelník MSP Medzilaborce Martin Dimun. "Tak počuli bitku, tak prišli tu, zastať sa za chlapca. Oni chceli preskočiť plot a chceli ich zbiť," hovorí svedok incidentu. 

Nešlo iba o slovné útoky, do rúk brali aj kamene

Nebyť rýchleho zásahu mestskej polície, aktéri by sa zraneniam zrejme nevyhli. "Tu boli ľudia, s kameňom mu buchol po ruke, ruku mu celkom polámal s kameňom," hovorí svedok incidentu. "Našou úlohou bolo zabrániť výtržnosti, alebo hromadnej bitke, a aby Rómovia nevstúpili do domova, čo sa nám aj podarilo," hovorí Dimun. 

Mestskí policajti pritom čelili obrovskej prevahe

"V podstate to bolo 50 osôb na dvoch mestských policajtov. Na to, že mestská polícia je tu krátko, tak už sme si vybudovali nejaký rešpekt," hovorí  Dimun. 

Svedkovia hovoria, že k potýčke došlo kvôli dievčatám

Na mieste zasahovala aj hliadka štátnej polície. Afgánskych chlapcov umiestnili do Medzilaboriec len pred pár dňami. Podľa riaditeľa mali byť ešte v karanténe, zariadenie ale opustili bez dovolenia. "Nepoznajú prostredie, je tam aj jazyková bariéra a dostali sa do kontaktu s väčšou skupinou obyvateľov," informuje riaditeľ zariadenia pre maloletých migrantov v Medzilaborciach Vladislav Fejo. 

Vedenie domova začalo situáciu okamžite riešiť

Potrebná bude aj pomoc tlmočníka, a taktiež chlapcom vysvetlia vnútorné pravidlá fungovania v tomto špeciálnom zariadení. Polícia vec zatiaľ zaevidovala ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, je však v štádiu objasňovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy