Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Lešti sa začalo najvýznamnejšie cvičenie tohto roka
Zdielať na

V Lešti sa začalo najvýznamnejšie cvičenie tohto roka

LEŠŤ / K dôležitým úlohám Ozbrojených síl patrí aj výcvik. Ten na niekoľko mesiacov obmedzila pandémia. Vojaci sa ale konečne môžu opäť sústrediť na svoje primárne poslanie. V Lešti sa začalo najvýznamnejšie cvičenie tohto roka.

Hlavným cieľom cvičenia s názvom Slovenský štít 2021 je preveriť takmer všetky spôsobilosti, ktorými Ozbrojené sily SR disponujú. Celkovo sa na cvičení zúčastňuje takmer 8000 profesionálnych vojačiek a vojakov. Hlavnou témou je obrana Slovenskej republiky. „Cvičenie je zamerané na precvičenie bojových činností mechanizovaných a tankových jednotiek v súčinnosti s partnermi zo zahraničia, česká armáda, poľská armáda, maďarská armáda a armáda spojených štátov, vrátane národnej gardy Indiana,“ vyjadril sa Ivan Pach, veliteľ pozemných síl.

Výsledkom by malo byť celkové zladenie základných taktických jednotiek - ako sú čata, rota, prápor a východisko pre ďalšie výcvikové obdobie. „Máme za úlohu zastaviť nepriateľa na fázovej čiare. Tam nesmie nepriateľ prekročiť a ako náhle sa nám to podarí a prevezmeme iniciatívu, vykonať protiútok a zvyšky síl zničiť a vytlačiť za hranice a tým zaistiť štátnu celistvosť SR a zaistiť štátnu hranicu," povedal Richard Király, veliteľ 13 mechanizovaného práporu. 

Na vedenie operácie je využívaných približne 650 kusov techniky, vrátane vrtuľníkov našich vzdušných síl, ako aj americkej armády v Európe. „Za mnou vidíte napríklad Apache, UH 60 Black Hawk a HH 60 čo je variant Black Hawk. Tieto všetky stroje zvládli zdvíhanie ťažkých vecí a evakuáciu vojenských lekárov,“ povedal Matthew Reynolds, US Army. Záver celého cvičenia bude patriť previerkovým zamestnaniam v podobe ostrých bojových strelieb mechanizovaného práporu za účasti najvyššieho velenia a predstaviteľov vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy