Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hudobníka známeho z prostredia ĽSNS odsúdili za extrémizmus na 4 roky
Zdielať na

Hudobníka známeho z prostredia ĽSNS odsúdili za extrémizmus na 4 roky

Čo je extrémizmus a fašizmus sa dozviete v archívnom rozhovore s odborníkom

BANSKÁ BYSTRICA / Jaroslava Pagáča známeho ako hudobník Reborn súd odsúdil za extrémizmus na úhrnný trest vo výmere štyri roky nepodmienečne v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia. Rozhodol tak sudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici v rámci druhého pojednávacieho dňa s tým, že obžalovaného uznal za vinného zo zločinu výroby, prechovávania a rozširovania extrémistického materiálu, ktorý spáchal ako člen extrémistickej skupiny. Manželku obžalovaného Silviu Pagáčovú súd spod obžaloby oslobodil. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, lebo obidve strany sa vo vzťahu k niektorému obžalovanému odvolali a rozhodovať bude Najvyšší súd SR.

"Vo vzťahu k rozhodnutiu súdu k Jaroslavovi P. som spokojný, nakoľko bola uznaná vina v zmysle podania obžaloby. Obžalovaný dostal trest odňatia slobody na spodnej hranici trestnej sadzby, naproti tomu jeho manželka bola z danej trestnej činnosti oslobodená," uviedol prokurátor s tým, že je presvedčený, že sa rovnako podieľala minimálne nepriamo na tejto trestnej činnosti a vo vzťahu k nej podal odvolanie, teda o veci bude rozhodovať najvyšší súd.

Na druhej strane obhajobu oslobodenie obžalovanej Silvie Pagáčovej teší a postup v jej prípade považujú za správny a zákonný. Uznanie viny u jej manžela však považujú za nezákonné. "Tam podáme odvolanie na najvyšší súd a budeme sa snažiť preukázať jeho nevinu tam, pretože aj tu povedal sudca, že tie symboly sú autentické staroslovanské staropohanské, nie sú extrémistické a mali byť použité ako nejaké zástupné symboly," dodal obhajca obžalovaných a doplnil, že ani znalec ani súd nepovedali, na základe čoho k tomuto záveru došli.

V záverečnej reči obhajoba spochybňovala odborné vyjadrenie znalca obžaloby z Ústavu pamäti národa, ktorý nie je zapísaný v zozname súdnych znalcov. Podľa nich tento znalec ani nepodložil svoje tvrdenia uvedením relevantných zdrojov. Obhajoba tiež okrem iného spochybnila zákonnosť druhej domovej prehliadky, ktorá sa uskutočnila v nočných hodinách a spôsobila traumu manželke a ich malému synovi. Podľa obhajoby k žiadnemu trestnému činu zo strany obžalovaných nedošlo a žiadala ich oslobodenie v plnom rozsahu.

Obžalovaný Jaroslav Pagáč sa v záverečnej reči vyjadril k tomu, ako ho od detstva priťahovala slovanská a germánska mytológia, ako prišiel k pseudonymu Reborn a tvoril folk-metalovú hudbu. Tvrdenie, že symboly použité na vyrobených tričkách a iných predmetoch sú pohanské uviedla vo svojej záverečnej reči aj Silvia Pagáčový a rovnako ako manžel žiadala tiež svoje oslobodenie spod obžaloby.

Prokurátor žiadal vo svojej záverečnej reči pre obvineného Pagáča nepodmienečný trest odňatia trestu vo výške štyri roky a pre jeho manželku Silviu podmienečný trest na dolnej hranici tri roky s odkladom na tri roky.

Obžalovaní na prvom pojednávaní v máji uviedli, že so skutkovými a právnymi závermi uvedenými v obžalobe nesúhlasia, lebo symboly čierne slnko a kolovrat nie sú extrémistické symboly, ale sú to podľa nich predkresťanské slovanské symboly. Obžalovaný vypovedať odmietol a jeho manželka vypovedala o manželovej viere, ktorou vyznával staroslovanské a starogermánske rodnoverie a o tom, že tričká so symbolmi si dával Jaroslav Pagáč vyrábať na svoju prezentáciu.

Hudobníka spolu so šéfom združenia Slovenská pospolitosť Jakubom Škrabákom a vtedajším predsedom Okresnej organizácie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v Ružomberku Michalom Buchtom zadržali 10. mája 2018 pri operácii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) namierenej proti extrémistom. Súdy ich však následne do väzby nevzali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy