Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Medzi obeťami domáceho násilia sú čoraz častejšie aj deti
Zdielať na

Medzi obeťami domáceho násilia sú čoraz častejšie aj deti

BRATISLAVA / Počet obetí domáceho násilia z roka na rok narastá. Maloletí sa stávajú buď priamo terčom útokov, alebo sú pri násilí páchanom na jednom z rodičov. Lepšia pomoc obetiam násilia môže prísť s novelou zákona a vznikom intervenčných centier.

Podľa štatistík násilie v domácnostiach narastá a jeho obeťami sa žiaľ stávajú aj tí najzraniteľnejší. V roku 2019 polícia v BB kraji zaevidovala 72 prípadov týrania blízkej a zverenej osoby, z toho bolo 10 detí, ďalší rok počet takýchto prípadov stúpol o 45.

„Často sa stáva, že mladá žena s dvoma deťmi nemôže 8 rokov kontaktovať vlastnú rodinu, je zavretá a deti sa musia plaziť popred pestovanú marihuanu, aby neuškodili rastlinám. Mama nemôže ísť do obchodu bez toho aby otec nestál pred obchodom a syn trojročný má vo vreckách nože a ak mama urobí niečo, vie že sa tie nože použijú," povedala Anna Surovcová z Centra sociálnych služieb v Krupine. V tomto centre pomáhajú obetiam, ktoré si v ťažkej krízovej situácii nedokážu pomôcť sami. „Ide najmä o ženy a deti. Asi rok po vzniku sme zriadili aj zariadenie núdzového bývania. Poskytujeme aj sociálne poradenstvo, rady na finančnú gramotnosť, pomoc pri starostlivosti o deti i poradenstvo psychologické,“ doplnila Surovcová. „Je dôležité aby deti vedeli rozoznať, čo je ešte v poriadku a čo už nie. Násilie môže mať rôzne podoby: fyzické, psychické, sexuálne a môže byť aj vo forme zanedbávania,“ povedala preventistka Policajného zboru v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová.

V roku 2019 polícia v BB kraji zaevidovala 72 prípadov týrania blízkej a zverenej osoby, z toho bolo 10 detí, ďalší rok počet takýchto prípadov stúpol o 45. „Za minulý rok zaznamenala polícia v BB kraji 117 prípadov týrania blízkej a zverenej osoby, poškodených bolo 22 maloletých a 12 mladistvých osôb," uviedla hovorkyňa KR PZ BB Mária Faltániová. Centrum poskytujúce pomoc obetiam agresie spolupracuje okrem polície pri vyhľadávaní klientov aj s inštitúciami ako sú súdy, či prokuratúra, no pomáha aj medializácia tejto témy. „Mám pred sebou klientku, ktorá nás vyhľadala po odvysielaní reportáže v televízii,“ doplnila Surovcová. 

Lepšia - včasná pomoc obetiam agresie sa črtá novelou zákona a vznikom intervenčných centier. „Minulý týždeň podpísala pani prezidentka novelu zákona o obetiach trestných činov. Tam už vidím takú cestu, že polícia zasiahne a okamžite dá klientke kontakt na takéto centrum a nebude sa tam strácať čas,“ uviedla Surovcová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy