Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Budmericiach horela skládka nebezpečného odpadu
Zdielať na

V Budmericiach horela skládka nebezpečného odpadu

BUDMERICE / Pri obci Budmerice horela skládka chemického odpadu. Okrem profesionálnych hasičov z okolitých miest, zasahovali aj dobrovoľní. Práve táto skládka, kam sa vozí nebezpečný odpad, horela aj koncom minulého roka.

Hustý čierny dym bolo vidieť aj v hlavnom meste, ktoré je od Budmeríc vzdialené asi 50 kilometrov. Požiar si ako prvý všimol jeden zo zamestnancov a ihneď volal hasičov, ako aj majiteľov. Zasahovali aj policajti. Požiar na skládke odpadov vypukol krátko pred desiatou hodinou dopoludnia. Na miesto ihneď dorazili desiatky hasičov. "Pri príjazde na miesto bol požiar v rozsahu asi 100 x 100 metrov. Celkovo bolo privolaných 10 hasičských cisterien a zasahovalo asi 40 hasičov," povedal Vladimír Bartoš, OR HaZZ Pezinok.

Niekoľko metrov vysokú hromadu nebezpečného odpadu hasili hasiči zo všetkých strán. Nákladné autá vozili zeminu, ktorou požiarovisko zasypávali. Následne odpad rozhrabávali ťažké stroje, aby sa hasiči mohli dostať k skrytým ohniskám. Hasiči z Pezinka, Senca, ako aj Bratislavy a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí sa museli niekoľkokrát otočiť, aby s cisternami priviezli vodu. "Počas celého zásahu bol vykonávaný monitoring ovzdušia. Nie je tam bežný komunálny odpad, ale skládkuje sa tam nebezpečný odpad. Teda veci, ktoré sú definované ako nebezpečný odpad," ozrejmil Bartoš.

Pracovníci Kontrolného chemického laboratória monitorovali ovzdušie aj v okolitých obciach. Samosprávy počas požiaru obyvateľov vyzývali, aby si pozatvárali okná. Nenamerali žiadne zvýšené, a teda nebezpečné hodnoty látok v ovzduší. Po asi piatich hodinách sa im požiar podarilo lokalizovať. Príčinu požiaru zisťujú. Táto skládka nebezpečného odpadu v obci Budmerice nehorela po prvýkrát. Iba za minulý rok tam boli až dva požiare. Podľa obyvateľov je to pravidelne každý rok. Ani vtedy a ani teraz sa, našťastie, nikto nezranil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy