Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Od júla nás čaká nové colné vyhlásenie: Náklady na projekt prevýšili štyri milióny eur
Zdielať na

Od júla nás čaká nové colné vyhlásenie: Náklady na projekt prevýšili štyri milióny eur

BRATISLAVA / Od 1. júla, pri zásielkach do 150 eur z tretích krajín je povinnosť podať colné vyhlásenie pre fyzické i právnické osoby. Finančná správa preto spustila špeciálnu podstránku, na ktorej ho bude možné vyplniť. Náklady na projekt vyšli na takmer štyri a pol milióna eur.

Na podanie colného vyhlásenia budú v úvode potrebné tri veci - faktúra, objednávka a občiansky preukaz s elektronickým čipom. "Slúži na registráciu do portálu a takisto slúži aj na vytvorenie elektronického podpisu, ktorým budete podpisovať colné vyhlásenie," povedal Jozef Belan, Centrum podpory pre clo a spotrebné dane. Výnimku na preclievanie zásielok do 150 eur tvorí tabak, alkohol i zbrane. Pre colné zásielky s tovarom nad touto hodnotou budú klienti aj naďalej používať štandardné colné vyhlásenie. Portálový sprievodca sa vás bude na jednotlivé údaje postupne pýtať. V prípade chyby vás systém ďalej nepustí. Po prihlásení je potrebné zadať číslo objednávky, názov tovaru, číslo prepravného dokladu, hmotnosť, ale aj cenu.


"Celé colné konanie, ak nenastanú komplikácie, napr. ak si colný orgán tovar vyžiada na kontrolu, tak prebieha automaticky. Do 15 minút už máte aj výzvu na zaplatenie DPH," ozrejmil Belan. Nakupujúci však môže hodiť bremeno na prepravcu, za takúto službu treba ale počítať s určitým poplatkom. Ak klient nevlastní elektronický občiansky preukaz, môže sa prostredníctvom splnomocnenia nechať zastúpiť inou osobou. Ak by sa vám postup pri vypĺňaní colného vyhlásenia zdal predsa len náročný, k dispozícii bude klientom call centrum, a to 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy