Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Môže polícia využívať pri vyšetrovaní trestných činov GPS dáta z mobilu? Opýtali sme sa odborníkov
Zdielať na

Môže polícia využívať pri vyšetrovaní trestných činov GPS dáta z mobilu? Opýtali sme sa odborníkov

IVANKA PRI DUNAJI / Počas výmeny zničenej pneumatiky žene ukradli kabelku s osobnými vecami aj nemalým obnosom peňazí. Od polície žiadala sledovanie GPS polohy mobilu, tá tvrdí, že má zviazané ruky kvôli legislatíve. Expertka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru má však na vec opačný názor.

Majiteľka jednej z bratislavských reštaurácií v nedeľu poobede nakúpila tovar do svojho podniku. "Potom sme ho naložili do auta a po 2-3 metroch začala guma fučať, mala taký divný zvuk," poznamenala poškodená. Pri neďalekej benzínovej pumpe sa rozhodla dofúkať pneumatiky, pretože si myslela, že je auto len preťažené veľkým nákupom."Tam som následne zistila, že bola deravá, bola proste vyfučaná. Museli sme vyložiť všetok nákup, keď sme dávali hever, som zatvorila dvere a za ten čas páchatelia stihli odcudziť tašku s dokladmi, s telefónom," upresnila. 


Ale aj s hodinkami, zdravotnou dokumentáciou, bankovými kartami, kľúčmi a s peňažnou hodnotou. Celková výška škody bola približne 2 000 eur. Za takýto trestný čin hrozí väzenie až na 10 rokov, keďže žena vlastní preukaz ZŤP, čím sa považuje za chránenú osobu. "V tejto veci začal vyšetrovateľ PZ trestné stíhanie, a to vo veci trestného činu krádeže," informoval o prípade policajný hovorca Michal Szeiff. 

Poškodená mužov zákona poprosila, aby jej vyhľadali mobil, pretože bola možnosť, že ich zaujíma najmä hotovosť a nie kabelka, v ktorej boli kľúče, telefón a ďalšie veci, ktoré si želala zachrániť."Oni povedali, že oni takéto niečo nemôžu robiť, lebo nejde o závažný trestný čin, nejde o stratu osoby, proste že to nie je možné. Myslím, že tá lokalizácia nie je taký problém, aby to dokázali spraviť a možno by sa veľa veciam predišlo a pomohlo ľuďom," povedala poškodená. 

Podľa policajného hovorcu polícia nemá na sledovanie polohy telefónu v prípade krádeže oprávnenie z dôvodu legislatívy, a to ani samotný mobilný operátor."Lokalizačné údaje sme oprávnení vydať len na príkaz sudcu podľa § 116 Trestného poriadku," píše sa v stanovisku mobilného operátora. 

Expertka na trestné právo však nevidí problém, ak by žiadosť o lokalizovanie telefónu vzišla priamo od občana.
"Ustanovenia Trestného poriadku v zmysle lokalizácie mobilu je možné použiť pri trestných činoch, kde horná hranica trestnej sadzby je najmenej 3 roky," vysvetlila rektorka Akadémie Policajného zboru v BA Lucia Kurilovská. 

Okradnutie majiteľky reštaurácie neznámymi páchateľmi túto trestnú sadzbu podľa právnika spĺňa. "Pokiaľ páchateľ spácha ešte iný skutok, v tomto prípade prepichnutie pneumatík, ide o poškodzovanie cudzej veci. Keďže krádež je v tomto prípade zločinom, tak sa zvyšuje horná hranica týchto 10 rokov na 13 rokov a 4 mesiace," doplnil advokát Milan Ficek. 

"Aby nedošlo k zmareniu samotného vyšetrovania, príp. k jeho ohrozeniu, akékoľvek bližšie informácie v tomto štádiu konania nie je možné poskytnúť," dodal policajný hovorca k prípadu poškodenej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy