Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zníženie trestov za marihuanu je opäť politická téma. Kolíková považuje za kľúčové rozlišovať medzi užívateľmi a dílermi
Zdielať na

Zníženie trestov za marihuanu je opäť politická téma. Kolíková považuje za kľúčové rozlišovať medzi užívateľmi a dílermi

BRATISLAVA / Za účasti ministrov a policajného prezidenta v pondelok 17.mája prebehla ďalšia odborná diskusia. Zatiaľ, čo v niektorých iných krajinách je marihuana legálna, u nás za ňu hrozia vysoké tresty. To by sa mohlo časom zmeniť.

Jednou z vecí, nad ktorými si odborníci lámu hlavu je stanoviť, kedy ide o množstvo sušiny určenej na vlastnú spotrebu a kedy možno osobu považovať za dílera. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za kľúčové, aby právna úprava rozlišovala medzi užívateľmi drog a dílermi."V tomto momente odsudzujeme ľudí za to, že sú užívateľmi drog a to v takej miere, že sú odsúdení na výkon trestu odňatia slobody na desiatku rokov," hovorí Kolíková. A teda v mnohých prípadoch viac, ako za vraždu či znásilnenie. Ak už totižto niekomu opakovane nájdu niekoľko gramov, môže v tomto prípade hroziť až 15-ročný trest. 

Prípady sú rôzne

"Keď napríklad vysokoškolskí študenti boli odsúdení za to, keď mali aj samotnú dávku, ale tú dávku aj ďalej dali spolužiakom a už v podstate išlo o určitý počet ľudí, ktorým dávku predali. Máme konkrétne prípady z praxe, keď boli odsúdení až na osem rokov," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

"Naše trestné právo nerozlišuje nejakú drogovú trestnú činnosť, čo sa týka mäkkých a tvrdých drog, ale musíme sa zaoberať rozdielom, ktorý sa tu objavuje," informuje prezident PZ SR Peter Kovařík. 

Dôležité je stanoviť jasné hranice

"Aby sme si povedali, akým spôsobom budeme vedieť možno stanoviť to, čo je pre vlastnú spotrebu, napriek tomu, že pán Okruhlica povedal, že z medicínskeho hľadiska je to nestanoviteľné," hovorí minister vnútra Roman Mikulec. "Jednotlivá dávka je veľmi široký pojem, pretože čím je človek závislejší, tak potrebuje väčšie dávky," vysvetľuje hlavný odborník MZ pre závislosti Ľubomír Okruhlica. Inými slovami, niekto znesie viac a niekto menej. Keby sa hranica položí veľmi nízko, mohli by za dílera označiť aj človeka, ktorý mal určité množstvo sušiny len pre seba.

A tak presne stanoviť, kedy pôjde o vlastnú spotrebu je možné len právne. V ktorých prípadoch pôjde o priestupok a kedy o trestný čin stále nie je jasné. "Ako príklad možno povedať príklad z Českej republiky. Tam sa tá prax vyvíja takým spôsobom, že do 10 g sušiny marihuany je to považované ako priestupok, čo je možno inšpirácia akým spôsobom sa vydať v SR," hovorí podpredseda Slovenskej advokátskej komory Ondrej Laciak. 

Uvažuje sa aj nad alternatívami k trestu, ako je napríklad liečba závislosti

Podľa odborníkov je pre spoločnosť lepšia a lacnejšia. Financie by podľa niektorých z nich mali smerovať hlavne do prevencie. "V mnohých krajinách znížili efektívne počet užívateľov drog a aj zdravotných následkov závislosti a intoxikácii," hovorí Okruhlica. 

Policajný prezident diskusiu privítal

Aj keď podľa jeho slov, je situácia zložitejšia než sa zdá a často ovplyvňuje aj iné oblasti. "Máme dopravné nehody, keď zoberieme tie ktoré boli spáchané pod vplyvom drog, tak až 80 percent z nich je spáchaných pod vplyvom marihuany," hovorí  Kovařík. "Stále sa bavíme o tom, že marihuana je omamná látka, ktorá má vplyv na užívateľov," hovorí Mikulec. 

"Určite by sme mali pristúpiť k depenalizácii tzv. drogových trestných činov aj v porovnaní s inými krajinami, ale nebude platiť retroaktivita, to zn. že tí ktorí už boli odsúdení, tak v podstate im už právoplatne bolo rozhodnuté o treste. Tieto okolnosti by zvažovali sudcovia, keď by rozhodovali o podmienečnom prepustení," hovorí Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy