Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ďalší hoax, ktorý sa šíri internetmi. Tentokrát z medicínskeho prostredia
Zdielať na

Ďalší hoax, ktorý sa šíri internetmi. Tentokrát z medicínskeho prostredia

BRATISLAVA / Sociálnymi sieťami sa šíri príspevok lekára, ktorý sa zaoberá alternatívnou medicínou. Vo videu upozorňuje na takzvaný ADE syndróm, ktorý je nebezpečný a podľa neho ohrozuje osoby po očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Slovenská akadémia vied však tento hoax vyvrátila.

"Existuje obrovské riziko pre všetkých očkovaných - vo chvíli, keď príde úplne iná mutácia Sars - Cov- 2 môže nastať tzv. ADE syndróm alebo inak predchádzajúcimi protilátkami indukované zhoršenie priebehu s horšími následkami a vyššou mortalitou," hovorí vo videu lekár Jan Vavrečka. 

"To je trošku povedané, že nezaočkujte sa, pretože na 100%u vás bude ten ADE fenomén, a keď sa zmutuje tento Covid-19, tak bude to mať oveľa oveľa ťažší priebeh, čo nie je pravda," vysvetľuje lekárka Eliška Kubíková, zo Slovenskej akadémie vied. "Aby sme priniesli čo najpresnejšie informácie, vec sme konzultovali s odborníkom z Neuroimunologického ústavu SAV. Ten nám objasnil, že spomínaný príspevok sa nezakladá na faktoch, ale na nepochopení vedeckých výsledkov," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Vedci sa zhodujú, že ADE syndróm by sa mal ako reakcia po očkovaní sledovať, a to po každej vakcíne, prípadne užití lieku. 

Faktom je, že regulačné orgány žiadnu vakcínu nepovolia bez dostatočnej analýzy ADE efektu. "Všetky vakcíny, ktorými očkujeme, musia prejsť klinickou štúdiou i predklinickým štúdiom," objasnila lekárka Kubíková. Podľa vyjadrení Slovenskej akadémie vied nie je syndróm ADE bežnou nežiadúcou reakciou všetkých vakcín, je skôr zriedkavý a vyskytuje sa len pri konkrétnych vakcínach a ochoreniach. V súčasnosti neexistujú žiadne relevantné dáta, ktoré by dokazovali, že vakcíny proti koronavírusu môžu spôsobiť ADE syndróm. Výrobcovia vakcín naopak deklarujú, že vakcína má zabrániť ťažšiemu priebehu COVID-19.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy