Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Svorka psov postupne zabíja stádo ovečiek. Majiteľ sa bojí nielen o zvieratá, ale aj o ľudí
Zdielať na

Svorka psov postupne zabíja stádo ovečiek. Majiteľ sa bojí nielen o zvieratá, ale aj o ľudí

KEŽMAROK / Svorka psov postupne zabíja stádo Petra Žingora. Už prišiel o niekoľko oviec i kôz. Bojí sa nielen o svoje zvieratá, ale aj o ľudí. K útokom totiž dochádza pár desiatok metrov od cesty medzi Spišskou Belou a Krížovou Vsou, kde sa denne pohybuje mnoho osôb.

Peter Žingor sa o svoje zvieratá vzorne staral už niekoľko rokov. Jeho stádo bolo podstatne väčšie. V apríli sa všetko zmenilo. 

Na zvieratá zaútočila svorka psov. "Mi napadla farmu a zabila dosť veľa zvierat," povedal majiteľ stáda Peter Žingor. V čase napadnutia boli kozy a ovce zatvorené vo dvore. Psy sa ale dostali dnu popod opletením. Útok sa zopakoval. "Znova napadli farmu a zabili ďalšie zvieratá," opísal Žingor. Majiteľ stáda dokonca prichytil útočníkov pri čine. "Človek vojde na farmu a tam zrazu smečka psov a hryzú zvieratá. Chvíľu má človek strach, že čo teraz. Zobral som vidly a išiel som ich vyhnať," opísal Žingor. Začal svorku psov prenasledovať. Dokonca ich stihol odfotiť. Psy ho doviedli až do Krížovej Vsi. "Tam sa pripojili k takej veľkej svorke, že som nemal odvahu ísť medzi nich," konštatoval majiteľ stáda. 

Peter Žingor všetky tri útoky nahlásil na polícii. "Majiteľ bol upozornený na to, aby si poriadne zabezpečil pozemok. Uviedol, že je to nákladné a je potrebných veľa peňazí," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa prezídia. Majiteľ stáda robí čo môže. "Začal som dávať palety, pneumatiky, to čo mám doma," priznal Žingor. Dvor nepatrí ale majiteľovi stáda, pozemok má v prenájme. 

Podobná situácia sa už v obci vyskytla. V roku 2018 susedovi zabili psy zvieratá. Vtedy zakročil starosta a zabezpečil odchyt psov. To je ale finančne nákladné riešenie. Teraz, po 3 rokoch sa to opakuje. Psy roztrhali 8 kôz i ovečiek. Majiteľ už nemá strach len o zvieratá, ale aj o ľudí. Po ceste medzi Spišskou Belou a Krížovou Vsou sa pohybuje veľa osôb. Je to len pár metrov od útokov. "Polícia neeviduje sťažnosti na voľný pohyb psov v tejto oblasti. Nebolo hlásené ani žiadne napadnutie či útok," uviedla hovorkyňa Ligdayová. "Ja si neviem predstaviť, že by niekto išiel s dieťaťom," povedal Žingora. Toto miesto začali monitorovať aj Belanskí policajti. Za voľne pobehujúceho psa je zodpovedný majiteľ. Tieto psy nie sú evidované a nikto sa k nim nepriznáva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy