Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobroslav Trnka si nemusí vyzliecť talár, zostáva prokurátorom
Zdielať na

Dobroslav Trnka si nemusí vyzliecť talár, zostáva prokurátorom

BRATISLAVA / Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka má za sebou ďalšie disciplinárne konanie v súvislosti s jeho vyjadreniami pre televíziu Markíza. Komisia, ktorá v tejto kauze dnes rozhodovala, sa zaoberala aj otázkou, či ho nezbaví funkcie prokurátora. A Trnka, ktorý zjavne nemal dobrú náladu, nemal chuť odpovedať na otázky novinárov.

Dobroslav Trnka teda prišiel na žilinskú prokuratúru, kde komisia rozhodovala o odvolaní v prípade jeho disciplinárneho stíhania. Čo sa týka jeho vyjadrenia ohľadom nahrávky rozhovoru s Mariánom Kočnerom, aj dnešný verdikt pre neho znel priaznivo.

"V tom skutku, v ktorom bol pôvodne oslobodený, ho takisto oslobodila," povedal Jozef Kandera, námestník generálneho prokurátora.

Avšak pri jeho vyjadrení v časti rozhovoru o prepustení Jozefa Majského z väzby uznala jeho vinu.

"Že v rozhovore pre médium sa vyjadril nepravdivo, resp. skreslene," dodáva Jozef Kováčik, predseda odvolacej komisie.

"Rozhodli, ale na rozdiel od prvostupňového rozhodnutia, že sa dopustil závažného disciplinárneho konania, ťažší, ako bol konštatovaný," upresňuje Jozef Kandera.

A aj preto sa dnešná odvolacia komisia neuspokojila s tým, že pre neho stačí 15-percentné zníženie platu po dobu troch mesiacov.

Čo sa týka trestu, odvolacia komisia rozhodla, že si nevyzlečie prokurátorsky talár.

"Za toto závažne disciplinárne pochybenie – preloženie na prokuratúru nižšieho stupňa," povedal Jozef Kováčik.

Keď ho členovia odvolacej komisie vypočúvali, Dobroslav Trnka povedal, že po osudnom vyjadrení pre televíziu Markíza už novinárom žiadne rozhovory neposkytne. A to vzápätí dodržal, keď sme sa ho chceli spýtať, ako berie dnešné rozhodnutie.

Pripomeňme si kariéru Dobroslava Trnku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy