Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Potok v Žiline bol čierny a zapáchal. Policajti už vedia, kto nešťastie spôsobil
Zdielať na

Potok v Žiline bol čierny a zapáchal. Policajti už vedia, kto nešťastie spôsobil

ŽILINA / Obyvatelia Žiliny privolali políciu potom, čo si všimli extrémne znečistený miestny potok. Bol úplne čierny a zapáchal. Policajti už majú informáciu o tom, kto a akým spôsobom potok znečistil.

"Boli sme na prechádzku so psíkmi a všimli sme si, že potok je nejaký úplne čierny," povedala Katarína, obyvateľka mesta. "To boli niekoľko kubíkové nálože, čo niekto vypustil do daného potoka," vyjadril sa Jozef Augustín, poslanec MČ. "Zľakli sme sa, vyzeralo to ako kolomaž," povedala Katarína. "Ja som osobne kontaktoval mestskú aj štátnu políciu, ktorí mi povedali, že to riešia," ozrejmil Augustín. Okresný úrad, odbor životného prostredia a ani inšpekcia životného prostredia však o probléme nemali žiadnu informáciu ani na štvrtý deň od samotného znečistenia. “Slovenská inšpekcia životného prostredia neeviduje k dnešnému dňu žiadne podanie oznámenia v súvislosti so znečistením Liešovského potoka,“ uviedla stanovisko Tamara Lesná, SIŽP.

"S najväčšou pravdepodobnosťou to išlo z mestskej časti Zádubnie," povedal Augustín. "Mestská polícia v Žiline bola privolaná do mestskej časti Zádubnie, kde riešila znečistenie vodného toku splaškami v blízkosti ihriska. Príslušníci polície vykonajú zápis s podozrivým a postúpia ho na Mestský úrad v Žiline na Špeciálny stavebný úrad - životné prostredie," vyjadril sa hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

K potoku sa chodí napiť aj divá zver a záhradkári vodu z potoku používajú na zavlažovanie. "Ideme proti sebe a nemalo by sa to stávať. Toto je nezodpovedné," skonštatovala Katarína. "Keď si predstavíte, že mnohé živočíchy sú viazané na čistú vodu, určite znečistená voda nebude pôsobiť na stav. Nemusia uhynúť ryby, uhynie potrava," dodal Roald Tretiník, strážca NP Malá Fatra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy