Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zistenia TV JOJ: Trestné stíhanie proti obvineným v prípade JUDÁŠ je rozbité
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Trestné stíhanie proti obvineným v prípade JUDÁŠ je rozbité

Archívne video

Takto sme začiatkom decembra informovali o jednom z najväčších akcií polície.

BRATISLAVA / Trestne stíhanie proti obvineným v prípade JUDÁŠ je rozbité. Obvinených už NAKA stíha v samostatných konaniach.

Podľa informácií TVJOJ v prípade JUDÁŠ nastali procesné zmeny, ktoré majú za následok, že spoločné obvinenie funkcionárov polície, príslušníkov SIS a finančnej správy už je minulosťou a obvinených vyšetrovateľ  ich stíha v samostatných konaniach. Pôvodne v prípade JUDÁŠ dňa 2.12.2020 NAKA obvinila osem ľudí. Boli nimi Milan Lučanský exprezident polície, funkcionári SIS Boris Beňa a Peter Gasparovič, policajti Jozef Rehák, Ladislav Vičan, Martin Kučerka a viceprezident finančnej správy Daniel Čech no a tiež podnikateľ Norbert Bödor.
Hlavným obvineným bol policany prezident Milan Lučanský. Ten ale krátko po obvinení vo väzení spáchal samovraždu, a preto bolo proti nemu trestné stíhanie zastavené.

Následne začali niektorí obvinení s políciou spolupracovať a stali sa kajúcnikmi. Konkrétne Daniel Čech a aj obvinený námestník SIS Boris Beňa.V JUDAŠOVI aktuálne vystupujú už ako svedkovia, keďže s prokuratúrou uzatvorili dohodu o vine a treste. Čechovi ju už odklepol aj sudca pre prípravné konie, čím sa stal právoplatne odsúdeným. Beňa na schválenie čaká.


Na samostatné konanie bol vylúčený aj obvinený policajný funkcionár Jozef Rehák, ktorý sa dostal nedávno z väzby na slobodu pre chybu dozorového prokurátora. Rovnako podľa zistení TVJOJ už v základnej zostave medzi spoluobvinenými nie je ani nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je na samostatne konanie vylúčený spolu s policajtom Mariánom Kučerkom. Kučerka len nedávno taktiež začal údajne aktívne spolupracovať a vypovedá aj proti šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskom, tak ako svedok Beňa. Odčlenenia v JUDÁŠOVI sa dočkala aj dvojica Peter Gašparovic a Ladislav Vican, keďže sú stíhaní za rovnaký korupčný skutok.

Úrad špeciálnej prokuratúry pre TVJOJ vylúčenie všetkých obvinených v JUDÁŠOVI na samostatné konanie potvrdil s tým, že dozorový prokurátor s vyšetrovateľmi majú za cieľ čo najskoršie ukončenie prípravného konania pre podanie obžaloby. “Orgány činné v trestnom konaní postupujú s maximálnym možným urýchlením, aby bolo možné podať obžaloby v najkratšom možnom čase," skonštatovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökolyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy