Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor žiadal o zmenu väzby u Jankovskej a Molnára. Súd jeho návrh zamietol
Zdielať na

Prokurátor žiadal o zmenu väzby u Jankovskej a Molnára. Súd jeho návrh zamietol

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v piatok rozhodoval o zmenách dôvodov väzby v prípade bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej a exsudcu Richarda Molnára. Pôvodne mali vypočuť aj Moniku Jankovskú, ktorá však údajne nebola schopná prísť do Banskej Bystrice. Podľa jej obhajcu je stále v nemocnici pod silnými sedatívami. Bývalý sudca Molnár vypovedal. Na nohe má monitorovací náramok.

Pôvodne sa očakávalo, že sudca bude chcieť Moniku Jankovskú vypočuť, no bývalú štátnu tajomničku do Banskej Bystrice nepriviezli. Nedovolil to jej zdravotný stav, stále je hospitalizovaná na trenčianskej psychiatrii. "Je pod silnými sedatívami, primár to neodporučil, aby nedošlo k zhoršeniu stavu," vyjadril sa Peter Erdös, obhajca Moniky Jankovskej. Na psychiatrii skončila bývalá štátna tajomníčka potom, ako ju po prepustení z väzby, o ktorej rozhodol Najvyšší súd SR, opätovne zadržali policajti za kauzu Fatima. "Otázkou je, že či to už nehraničí s mučením?" zamyslel sa Erdös.

Špecializovaný trestný súd rozhodoval o návrhu prokurátora, ten žiadal o zmenu dôvodov väzby. "Toto sú kauzy akcie Búrka a víchrica," povedal prokurátor ÚŠP. "Považujeme to za účelové zo strany prokurátora," vyjadril sa Ondrej Urban, obhajca Richarda Molnára. Akcie Búrka a Víchrica sa týkali korupcie, marenia spravodlivosti a zasahovania do nezávislosti súdov.

Zmenu dôvodov väzby žiadal prokurátor pre Jankovskú, ako aj pre bývalého sudcu Richarda Molnára. Ten na súd prišiel aj s monitorovacím náramkom na nohe. "Dodržiava všetky obmedzenia a povinnosti, ktoré mu boli uložené," povedal Urban. Podľa súdu ale žiadny dôvod na zmenu nie je a po zhruba dvoch hodinách návrh prokurátora zamietli. Piatkové rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu ale ešte právoplatné nie je. Prokurátor totiž podal sťažnosť, a o tej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy