Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kukláči sa zaujímali aj o Egypťanov, ktorí mali zo Slovenska prevážať migrantov do iných krajín Európy
Zdielať na

Kukláči sa zaujímali aj o Egypťanov, ktorí mali zo Slovenska prevážať migrantov do iných krajín Európy

BRATISLAVA / Dvoch mužov v stredu polícia obvinila z prevádzačstva. Zadržali ich pri akcii s názvom Domov. Maloletých migrantov z detského domova mali odvážať do západnej Európy.

Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii v stredu zasahovala na viacerých miestach v Bratislave v rámci akcie Domov. Ako informuje Polícia SR vo svojom profile na sociálnej sieti, ide o trestný čin prevádzačstva.

„Vykonali sme dve domové prehliadky, zaistili mobily, navigácie a rôzne dokumenty súvisiace s trestnou činnosťou. Procesné úkony naďalej prebiehajú,” doplnila polícia. Viac informácií poskytne, keď to procesná situácia dovolí.

Ako v tlačovej správe informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii vzniesol obvinenie dvom občanom Egypta za zločin prevádzačstva, ktorého sa mali dopustiť prevážaním nelegálnych migrantov z územia Slovenska do krajín západnej Európy.

„Občania Egypta vo veku 39 a 34 rokov žijúci na území Slovenska, mali prevážať z územia SR maloleté osoby bez sprievodu, ktoré boli umiestnené v detskom domove v Medzilaborciach. Je to zariadenie, v ktorom sú umiestnení neplnoletí migranti, ktorí sa na Slovensku ocitli bez rodičov. Policajti zadokumentovali prípad, kedy mali takto odviezť minimálne tri maloleté osoby pochádzajúce zo Sýrie a smerovať s nimi ďalej do krajín západnej Európy,” doplnila.

Mužom hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody vo výške od sedem do desať rokov. „Policajti na prípade intenzívne pracujú a preverujú aj ďalšie prípady, ktoré majú podobný modus operandi," uzavrela Bárdyová.

Obeťami sú nelegálni migranti z domova v Medzilaborciach

Názov policajnej akcie Domov nie je náhodný. Obeťami prevádzačov sú totiž maloletí nelegálni migranti z domova v Medzilaborciach. Riaditeľ zariadenia už v minulosti na možný pohyb prevádzačov v tesnej blízkosti zariadenia upozorňoval. Vysvetľuje, ako to celé funguje. "Je dohodnutý nejaký čas, miesto, auto. Oni rýchlo ujdú, lebo funguje to tak, že spôsobia najprv chaos a následne už asi vedia, kde majú ísť," priblížil Vladislav Fejo. 

Zaujímavé je to, že migranti z Afriky či Azie sú v Medzilaborciach prvýkrát v živote, no dokážu sa tam rýchlo zorientovať. Prevádzači im pravdepodbne poskytujú GPS súradnice, keďže väčšina týchto tínedžerov prichádza do zariadenia aj s mobilom. "Špeciálne jednotky urobili kus dobrej práce a potvrdili sa tie slová, ktoré som už párkrát vyriekol, že tie úteky do cieľových krajín nie sú náhodné," poznamenal Fejo. 

Do Medzilaboriec umiestňujú maloletých cudzincov, ktorí prišli na Slovensko bez rodičov. Prevádzači zneužívajú ich zraniteľnosť. Snažia sa zmapovať okolie domova a vystihnúť správnu chvíľu."Toto nie je problém iba Slovenska, ale je celoeurópsky, lebo miznú deti aj v Nemecku a v ďalších krajinách," upozornil Fejo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy