Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad stoviek použitých testov, ktoré našli medzi odpadom v Partizánskom, je len priestupkom
Zdielať na

Prípad stoviek použitých testov, ktoré našli medzi odpadom v Partizánskom, je len priestupkom

PARTIZÁNSKE / Prípad stoviek použitých antigénových testov, ktoré našli medzi plastovým odpadom v zbernom dvore v Partizánskom, je priestupkom. Primátorovi sa tento postup nepozdáva.

Na triediacej linke v zbernom dvore v Partizánskom našli koncom februára stovky použitých antigénových testov. "To sú nezodpovední ľudia. Sa to tu na nás vysypalo," povedala jedno zo zamestnankýň. "Antigénové testy sú nebezpečný odpad a nemajú, čo hľadať v plastovom odpade," vyjadril sa Tibor Kudela, konateľ technické služby mesta Partizánske. Prípad začali vyšetrovať policajti. Tí páchateľa ešte nepoznajú. "Daná vec je v štádiu vyšetrovania. Čakáme na odborné posúdenie, či dané testy boli spôsobilé nakaziť pracovníkov zberného dvora," uviedol hovorca KR PZ Trenčín Pavol Kudlička.

Primátor Partizánskeho je presvedčený o tom, že pracovníci, ktorí prišli do kontaktu s testami boli v ohrození. "Ak bol ten odpad nebezpečný v decembri, januári, tak bude aj v apríli," skonštatoval Jozef Božik, primátor Partizánskeho. "Ak niekto bez ochranných pomôcok triedil biologicky kontaminovaný odpad, predstavuje to pre danú osobu riziko," zhodnotila hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková.

Postup policajtov, ktorí zisťujú, či boli použité antigénové testy pre ľudí nebezpečné, primátora zarazil. "Som prekvapený a zarazený. Potom tento odpad mohol končiť v normálnom odpade," povedal Božik. "Biologický odpad sa dáva do špeciálnych pevných vriec, ktoré musia mať sťahovaciu pásku na zaviazanie. Vrecia sa po naplnení ukladajú do samostatného priestoru určeného na zhromažďovanie tohto odpadu," dodala Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy