Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lovci lebiek vypátrali Slováka, ktorý sa skrýval 12 rokov za podvody v hodnote 7 miliónov eur
Zdielať na

Lovci lebiek vypátrali Slováka, ktorý sa skrýval 12 rokov za podvody v hodnote 7 miliónov eur

KOŠICE / Slovák František Csányi (49) bol ešte v roku 2009 právoplatne odsúdený v Českej republike na trest odňatia slobody vo výmere osem rokov a šesť mesiacov. Na výkon trestu nenastúpil a začal sa skrývať.

​Ako informovala polícia na sociálnej sieti, trestná činnosť Františka Csányiho spočívala v pôsobení s ďalšími minimálne 13 osobami, ktorých cieľom bolo obohacovanie sa neodvádzaním cla, spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty. Členovia tejto organizovanej skupiny si dopredu rozdeľovali jednotlivé úlohy, svoje konanie plánovali a koordinovali. Ich činnosť sa týkala 400 dovozov benzínu a nafty zo Slovenska do Českej republiky v rokoch 2003-2004. "Vďaka ich postupu pohonné hmoty neboli zavedené do evidencie Colnej správy v Českej republike, čím spôsobili českej strane škodu vo výške 188 192 449 českých korún (viac ako 7 miliónov eur," ozrejmili policajti.


Na Csányiho vydali české orgány Európsky zatýkací rozkaz v roku 2020


"Česká polícia oslovila so žiadosťou o pomoc svojich slovenských kolegov. Do prípadu sa začali angažovať pátrači cieľového pátrania z Prezídia Policajného zboru, verejnosťou prezývaní ako lovci lebiek," informovali policajti. Podľa získaných informácií sa Csányi na adrese svojho trvalého bydliska nezdržiaval asi 15 rokov. Operatívnymi previerkami policajti zistili, že sa skrýva na rekreačnej chate v okrajovej časti Košíc. Tam si chatu prerobil na celoročné bývanie a pristúpil ku krokom, ktoré mali podľa policajtov sťažiť jeho vypátranie. "Samotná chatka sa nachádza v ťažko dostupnom teréne. V jej okolí bol dobre zabezpečený kamerový systém. Pozemok chránil strážny pes. František používal osobné motorové vozidlo, ktoré bolo evidované na inú osobu. Jeho mobilné telefónne číslo patrilo anglickému operátorovi. Svoju pracovnú činnosť si prispôsobil tak, aby mohol pracovať z domu," doplnili muži zákona.


Minulý týždeň polícia získala informácie o jeho ceste z chaty do mesta. O pár minút bol priamo v Košiciach zadržaný cieľovými pátračmi v súčinnosti s Pohotovostným policajným útvarom KR PZ v Košiciach. Csányi bol akciou zjavne zaskočený, nekládol odpor a neutrpel žiadne zranenia. "Na základe právoplatne uloženého trestu v Českej republike bude nasledovať proces extradície, ktorý je v kompetencii justičných orgánov oboch krajín," dodali policajti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy