Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodca sa mesiace snažil dostať k odškodnému. Cyklista, ktorý ho zrazil sa nakoniec prihlásil sám
Zdielať na

Dôchodca sa mesiace snažil dostať k odškodnému. Cyklista, ktorý ho zrazil sa nakoniec prihlásil sám

HUMENNÉ / Nepochodil ani na Ministerstve spravodlivosti SR a odsúdeného nevedel vypátrať ani exekútor. V pondelok sme Vás informovali o trápení 74-ročného Pavla Guľka z Humenného. Na námestí ho zrazil cyklista a jeho život visel na vlásku. Hoci mu súd priklepol odškodné, cyklista neplatil. Po našej reportáži sa prihlásil sám a tvrdí, že do basy ísť nechce a uhradí, čo má. Hneď to nebude, pretože pre pandémiu prišiel o prácu.

Po kolízii s cyklistom skončil 74-ročný pán Pavol v nemocnici

Zo zranení sa dostal, ale prípad sa tým neuzavrel. Nasledoval súdny proces a hoci mal dôchodca v ruke dva právoplatné rozsudky a na papieri aj priznané viac, ako 2-tisícové odškodné, 29-ročný cyklista, ktorý ho zrazil, neplatil. "Keby bol povedal, som nezamestnaný, nemôžem odškodniť. Ja by som počkal, či by som sa toho dožil, či nie. Ale aspoň by som vedel, že sa v ňom pohlo svedomie, že má snahu niečo urobiť," hovorí poškodený Pavol Guľko. 

S právoplatne odsúdeným cyklistom sa nevedel spojiť ani exekútor

Pán Pavol nepochodil ani na Ministerstve spravodlivosti SR. Keďže cyklista vyviazol s podmienkou, odborník dôchodcovi radil znova sa obrátiť na súd. "Súd môže začať konanie o premene podmienky a môže skončiť vo výkone trestu odňatia slobody," informuje advokát Milan Ficek. 

Všetky okolnosti prípadu spísal 74-ročný pán Pavol na papier a informáciu o tom, že sa nevie mesiace domôcť svojho odškodného, oznámil už aj súdu. 

Po odvysielaní reportáže sa situácia posunula vpred, cyklista sa dôchodcovi ohlásil sám

"Ja som vás hľadal, videl som v redakcii, čo bolo, ja to tak nechcem nechať, chcem sa dohodnúť a nie je mi to ani ľahostajné, prišiel som o zamestnanie, ale tak to nechať nenechám," hovorí cyklista Ladislav. 

Cyklista tvrdí, že sa z pôvodnej adresy odsťahoval k rodičom

Tam mu podľa jeho slov žiadna pošta neprišla. "Zo súdu nemám ani jeden papier, ani rozsudok. To je moja chyba, že som si nezmenil trvalú adresu a je možné, že papiere chodili tam," hovorí cyklista Ladislav. 

29-ročný cyklista povedal, že súdom určené odškodné dôchodcovi uhradí

On sám sa ale teraz dostal do neľahkej situácie. Prišiel o prácu. Pán Guľko súhlasil i so splátkami. Koronavírus ho pripravil o manželku a odškodné chce na pomník. "Ja som za dohodu ľudskú, nerád by som, žeby ste mal väčšie problémy, jak máte," hovorí poškodený Pavol Guľko. "Stres, strach, viete, ja mám deti, ja si nemôžem dovoliť ísť od väzby alebo dačo také. Chcem mať aj čistý štít, pokoj a chcem, aby aj pán mal, keď chce pomník urobiť," hovorí cyklista Ladislav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy