Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzinárodný úspech polície: Slováci patrili do gangu falšovateľov anabolík. Odoberať ich mali aj známi športovci
Zdielať na

Medzinárodný úspech polície: Slováci patrili do gangu falšovateľov anabolík. Odoberať ich mali aj známi športovci

EURÓPA / Polícia rozložila sieť obchodníkov so zakázanými látkami s hormonálnym účinkom. Falšovatelia pôsobili v deviatich európských štátoch, pričom Slovensko zohrávalo dôležitú organizačnú i tranzitnú úlohu v tomto nelegálnom biznise. Slovenská polícia u nás zadržala až 18 ľudí.


Organizovanú skupinu falšovateľov liekov určených najmä pre kulturistov riadili traja ľudia, dvaja z nich boli Slováci, ktorých zadržala NAKA počas akcie s krycím názvom MEDIK.


"Išlo o vysoko organizovanú skupinu, ktorá mala dôkladne prepracovaný systém procesu výroby a preposielania zásielok prostredníctvom prepravných spoločností v celej EÚ," objasnila policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.


Treťou hlavou skupiny bol občan Turecka dlhodobo žijúci v Česku. Kým u našich západných susedov zadržali, obvinili a poslali do väzby 6 osôb. U nás zadržali 18, obvinili 13 a väzobne stíhajú len troch. NAKA pritom urobila 22 domových prehliadok. Okrem falzifikátov liekov s anabolickým účinkom skončilo v rukách polície aj 60 tisíc eur v hotovosti a 12 áut, medzi nimi napríklad aj ferari, či 5 luxusných mercedesov.

"Na území Českej republiky boli zaistené mnohé veci, ktoré súvisia s touto trestnou činnosťou alebo tvoria výnos z trestnej činnosti v hodnote približne 20 miliónov korún," informoval riaditeľ Národnej protidrogovej centrály PČR v Česku Jakub Frydrych.


Falšovatelia si mali oficiálne u výrobcu na Slovensku objednať milióny kusov ampuliek a v Česku zas papierové obaly. Z juhovýchodnej Ázie pozháňali účinnú látku i vybavenie laboratória, ktoré zriadili v Rumunskom meste Arad.  "Kde následne na sofistikovaných zariadeniach vyrábali či už tabelty, alebo blistrovačky a ďalšách zariadená, ktoré sú potrebné na finalizáciu týchto liečiv," dodal Frydrych.


Z Rumunska následne tovar putoval najčastejšie na Slovensko a odtiaľ formou zásielok do ďalších krajín Európy ako Nemecko, Taliansko, Švédsko či Španielsko.

5 miliónov anabolík




Z nelegálnej výrobne sa za jeden rok dostalo do obehu približne 5 miliónov anabolík a ďalšie tabletky v baleniach, ktoré boli na nerozoznanie od originálu.

"Odoberali ich predovšetkým profesionálni kulturisti, powerlifteri, a majitelia a zákazníci rôznych fitnescentier," uviedla policajná hovorkyňa Bárdyová. 


Priamo vo výrobni v Rumunsku zaistili toľko materiálu a zariadení, že ich museli odviezť v piatich kamiónoch. Polícia začala na prípade pracovať už pred viac ako dvoma rokmi. Medzinárodnu spoluprácu pritom zabezpečila európska agentúra Eurojust.

"Od začiatku roku 2019 sa začala cez Eurojust spolupráca šiestich štátov a Europolu a vyústila do vytvorenia medzinárodného vyšetrovacie tímu," informoval Lukáš Starý, ktorý je českým národným členom v Eurojuste.


Postupne sa im podarilo odkryť celú sieť výnosného nelegálneho biznisu. Medzi odberateľmi týchto zakázaných látok sú podľa českej polície aj mediálne známi športovci, ktorých ale odmietli konkretizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy