Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vianočné stromčeky pri Novej Bani zhoreli. Polícia berie do úvahy aj úmyselné podpálenie
Zdielať na

Vianočné stromčeky pri Novej Bani zhoreli. Polícia berie do úvahy aj úmyselné podpálenie

ŽARNOVICA / Šesťhektárová plantáž vianočných stromčekov zhorela pri Novej Bani. Mesto ich začalo pestovať pred piatimi rokmi a práve tento rok mali prvé z nich putovať na predaj. Prípad preveruje polícia a existuje podozrenie, že požiar niekto založil úmyselne.

Päť rokov trvajúci projekt vianočných stromčekov vyšiel nazmar. Práve tento rok ich chceli na Vianoce prvýkrát predávať, no všetko zničil oheň. Pohltil celú plantáž.

"Máme tu vysadenú borovicu čiernu. Bolo to za účelom vianočných stromčekov," uviedol riaditeľ mestských lesov v Novej Bani, Pavel Debnár. "Zhorelo nám 6 hektárov plantáže, tak na 80%. Viac ako 10 tisíc sadeníc nám zhorelo a 5 ročná snaha je preč," reagoval primátor Nová Baňa, Branislav Jaďuď. Stromy vysadili v kopcoch nad Novou Baňou, smerom na rozhľadňu Háj. Kam mali problémy dostať sa hasiči s technikou. Pomáhali preto desiatky dobrovoľníkov aj pracovníkov lesov, ktorí hasili ručne s lopatami v rukách. "Smola bola, že fúkal silný vietor a šíril sa v smere celej dĺžky toho porastu. Veľa ľudí a veľké peklo sa strhlo," povedal Ľuboš Palaj, riaditeľ technických služieb v Novej Bani. Síce hodinu a pol hasili, ale zničených bolo aj tak 80% plochy, obrátili sa na políciu. "Podali sme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, či to bol fajčiar alebo ohnisko alebo sabotáž to nevieme povedať," konštatoval primátor mesta. Spoločenská škoda na stromčekoch ako aj celé vynaložené úsilie a škody počítajú v tisíckach, podľa primátora sú to zhruba 200 tisícové škody. "Uvidíme čo ešte obživne, ale väčšina bude neschopná života asi to neprežije," povedal Pavel Debnár. Aj napriek tomu by chcelo mesto v projekte vianočnej plantáže pokračovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy