Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajt dal vodičovi, ktorý nafúkal malé množstvo alkoholu pokutu. Teraz má problémy s disciplinárnym konaním
Zdielať na

Policajt dal vodičovi, ktorý nafúkal malé množstvo alkoholu pokutu. Teraz má problémy s disciplinárnym konaním

VRANOV NAD TOPĽOU / Poďla našich zákonov máme nulovú toleranciu alkoholu za volantom. Policajti však na základe interného predpisu malé množstvo tolerujú. Ak policajt nedodrží tento interný predpis, môže dostať trest.

Podľa policajnej správy vodič motocykla vo Vranove nad Topľou predbiehal kolónu áut cez plnú čiaru. V kolóne stáli aj policajti, ktorí ho po niekoľkých metroch zastavili. Po skontrolovaní dokladov nasledovala dychová skúška, pri ktorej mu namerali 0,14 mg/l alkoholu v dychu. Na na mieste mu predbežne zadržali vodičský preukaz a prípad posunuli na prejednanie na dopravný inšpektorát. "Ak je nameraná hodnota v dychu alebo v krvi vodiča motorového vozidla menšia ako 0,15 mg/l, čiže 14 mg/l a menej, vodič sa nesankcionuje," informuje hovorkyňa PPZ SR Denisa Bardyová. 

Motorkár vyviazol len so 100 eurovou pokutou a vodičský preukaz mu vrátili. Policajta ale prešetroval úrad kontroly. "Šetrením boli zistené pochybenia. Voči policajtovi bolo začaté disciplinárne konanie, ktoré doposiaľ nebolo ukončené," informuje hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobaník. 

"Policajt je viazaný zákonom, vyhláškami, internými predpismi, to znamená všetko toto musí dodržiavať pri vykonávaní svojich činností a každého úkonu, ktorý vykonáva. Keď poruší ktorékoľvek z týchto nariadení aj v zmysle interných predpisov, môže byť disciplinárne potrestaný," informuje expertka na trestné právo PFUK, A PZ Lucia Kurilovská. 

Motorkár pochádzal z obce vzdialenej od miesta zastavenia približne 30 km. No to, či pil pred jazdou a koľko mal v čase, keď na motorke jazdil nikto neskúmal. "Znalca priberá rozhodnutím poverený policajt na ODI, ktorý je oprávnený vykonávať úkony súvisiace s konaním o priestupku," informuje Bardyová. V tomto prípade znalec privolaný nebol, čo potvrdil aj policajný hovorca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy