Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Áut na cestách pribúda, parkovacích miest nie. K efektívnejšej kontrole parkovania má pomôcť toto vozidlo
Zdielať na

Áut na cestách pribúda, parkovacích miest nie. K efektívnejšej kontrole parkovania má pomôcť toto vozidlo

BRATISLAVA/TRENČÍN / Parkovanie začína byť problémom vo všetkých väčších mestách. V Bratislave sa za posledných 20 rokov počet áut zdvojnásobil. Registrovaných je vyše 300 tisíc. Pomôcť by mala jednotná parkovacia politika. Magistrát avizuje, že ju spustí na jeseň. Radosť z nej nebudú mať najmä tí, ktorí v Bratislave síce pracujú, ale nemajú tam trvalý pobyt.

Trenčianski mestskí policajti využívajú na kontrolu parkovania špeciálne upravené auto, ktoré má na streche namontované kamery snímajúce EČV. "Uľahčí to prácu v tom, že policajti nemusia chodiť pracne a hľadať vozidlá, ale prejde na aute, to zosníma EČV a ukáže tie, ktoré nemajú uhradený poplatok," opísal fungovanie so špeciálnym autom náčelník mestskej polície v Trenčíne, Peter Sedláček. 

Policajti potom riešia iba autá, ktorých majitelia podľa systému za parkovanie nezaplatili. Podľa trenčianskych mestských policajtov majú vďaka tomuto autu oveľa väčšiu kontrolu nad parkovaním v celom meste. "Mesto vie presne, kde sú parkoviská zaplnené, kde treba ešte miesta dobudovať," uviedol náčelník Peter Sedláček. Podobne upravené vozidlo si zaobstarala aj najväčšia bratislavská mestská časť, a to Petržalka. Práve tá už vyše roka prevádzkuje aj pilotný projekt parkovacej politiky. "Teraz nejakým spôsobom ho kalibrujeme a snažíme sa vychytať všetky muchy, aby sme ho mohli nasadiť do plnej prevádzky," konštatoval Ivan Lučanič z referátu mobility mestskej časti Petržalka v Bratislave. Po zaobstaraní špeciálneho vozidla v Petržalke si nevedia policajti túto vychytávku vynachváliť. "Tak je to niekoľko násobne, samozrejme, rýchlejšie, predtým sme museli prejsť jednotlivé lokality pešo a oskenovať každú ŠPZ-ku," vyjadril sa Ivan Lučanič. "Dokonca vedia vyhodnotiť, či náhodou nie sú kradnuté a či majú zaplatenú zákonnú, emisnú a technickú nálepku," doplnil informácie o špeciálnom vozidle dopravný analytik Jozef Drahovský. V rámci najväčšej mestskej časti Petržalky parkuje v noci približne 32 tisíc áut. Z toho takmer 27 tisíc rezidentských vozidiel sa už zaregistrovalo do pilotného systému parkovacej politiky. "Vo všetkých štátoch sa to robí tak, vždy sa platí za každú hodinu -Petržalka ma na všetkých značkách poplatok za parkovanie 1 eur/hod, keď ste cudzí a prídete na návštevu alebo prídete opravovať radiátor, no tak zaplatíte to a máte pokoj, ale môžete parkovať," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. Okrem centra mesta zaviedli rezidentské parkovanie napríklad v Ružinov, zatiaľ len v lokalite približne 500 bytov. "Do konca tohto roka chceme zaviesť prednostné parkovanie pre Ružinovčanov v celom úseku až po Bajkalskú ulicu od Starého Mesta," vyslovil cieľ starosta mestskej časti Ružinov, Martin Chren. 

Mestské časti sa pripravujú na parkovaciu politiku

Pilotné parkovacie zóny nastavili aj v mestskej časti Nové Mesto. Zaobstaranie spomínaného vozidla aktuálne zvažujú. "Rokujeme o tom ani nie tak s cieľom vybrať nejaké pokuty, ako s cieľom chrániť naozaj ľudí, ktorí sú rezidenti, a teda keď sú ulice zapratané vozidlami - tými cudzími, ktoré to nemajú zaplatené, tak sa pýtajú, že ako je to možné," povedal Rudolf Kusý, starosta mestskej časti Nové mesto. V niektorých kritických lokalitách, však nastavenú parkovaciu politiku dopravný analytik kritizuje. "V niektorých mestských častiach večer nemôžete zaparkovať ani vtedy, keď chcete za to platiť, napríklad Nové Mesto," reagoval dopravný analytik Jozef Drahovský. Rezidenti však majú hlavu v smútku - áut pribúda, no parkovacích miest nie. Pod celomestský parkovací systém by mali spolu s ostatnými mestskými časťami prejsť na jeseň. Magistrát by tak mal dovtedy vytvoriť všetky podmienky a to nielen zaobstaraním jednotného informačného systému pre regulovanie parkovania. "Cez parkomaty, mobilnú aplikáciu," informovala hovorkyňa magistrátu Bratislavy Katarína Rajčanová. Výstavba záchytných parkovísk či parkovacích domov v kritických lokalitách je priam nevyhnutnosťou. "Čo sa týka prvých záchytných parkovísk, pripravíme ich tak, aby boli k dispozícii už na jeseň," doplnila hovorkyňa Rajčanová. Samotnú výstavbu parkovacích domov však magistrát avizuje až v roku 2022. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy