Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Záhorí uhynuli ďalšie vtáky. Niekto tam asi zámerne dáva otravu
Zdielať na

Na Záhorí uhynuli ďalšie vtáky. Niekto tam asi zámerne dáva otravu

ZÁHORIE / Na Záhorí uhynuli ďalšie dravé vtáky. Podľa ochranárov by príčinou mohol byť jed. Nestalo sa to prvýkrát. Ak páchateľa dolapia, hrozí mu 6 rokov za mrežami.

Ľudia, ktorí boli na prechádzke v prírode našli v katastrálnom území Holíča a Kopčan uhynuté vtáky. Ako prvý uhynul Orliak morský. Našli ho ležať na poli. Hneď sa obrátili na policajtov. Tí zavolali veterinára.

"Privolaný veterinár uhynutého orliaka zaistil a bude podrobený znaleckému skúmaniu v Bratislave," informovala hovorkyňa krajského riaditeľstva Zlatica Antalová. Haju červenú našli usmrtenú na tomto mieste. "Je tu veľké podozrenie, že ide o nejaký druh otravy," konštatoval milovník prírody Rudolf Cáfal. "Tým, že išlo o zákonom chráneného vtáka, ktorý bol pravdepodobne otrávený nebezpečnou látkou, si skutok prebral vyšetrovateľ zo Skalice," uviedla hovorkyňa Zlatica Antalová. Ochranári chcú takýmto prípadom zabrániť tým, že budú so psami vyhľadávať otrávené návnady. "To, čo my nájdeme tie otrávené živočíchy, to je len špička ľadovca, kto vie koľko ich skutočne bolo," povedal predseda ochrany dravcov na Slovensku, Jozef Chavko. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie v enviromentálnej kriminalite. "Pre zločin nedovolenej výroby a držanie jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysokorizikových chemických látok, a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a prečiny pytliactva, a porušovanie rastlín a živočíchov," vysvetlila hovorkyňa Antalová. "To je ten problém hlavne u tých otráv to nezanecháva stopy, tam nepomôže balistická skúška, tam nie sú odtlačky," povedal Rudolf Cáfal. Usmrtením vtákov vznikla veľká škoda. Dokopy ide o sumu vyše desaťtisíc eur. "V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na šesť rokov," doplnila informácie hovorkyňa Antalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy