Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Organizované autopytliactvo na východe Slovenska: Páchateľ zastrelil mláďa jeleňa z auta
Zdielať na

Organizované autopytliactvo na východe Slovenska: Páchateľ zastrelil mláďa jeleňa z auta

JANKOVCE / Takzvaný "autopytliak" si na Zemplíne veľa námahy s lovom nedal. Strieľal z vozidla a jeleňa ťahal k ceste asi sto metrov. Podľa skúseností poľovníkov odhaliť páchateľa, znamená rozložiť organizovanú skupinu, ktorá si pytliactvom privyrába.

"Ráno kolega bol na obchôdzke, videl na ceste krv. Boli stopy na lúke a tu až do auta to naložili," povedal Viliam Bučko, poľovná stráž. Stalo sa to v katastri obce Jankovce iba kúsok od dediny. Zver veľakrát tiahne k cestám za potravou a práve to páchateľ využil. "Páchateľ v lokalite zvanej Pod Kypricou neoprávnene zasiahol do výkonu práva poľovníctva, nakoľko guľovou zbraňou zastrelil mláďa Jeleňa lesného," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "Išlo o autopytliactvo, z auta bol kus ulovený a následne auto bolo použité na jeho transport," vyjadril sa hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Každý ulovený kus zveri musí mať založenú značku, ktorú prideľuje poľovnícky hospodár. Pytliak i toto riskoval. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin pytliactva," povedala Ligdayová. Páchateľ zviera ťahal k autu niekoľko desiatok metrov. "Je to veľmi veľká odvaha, v čase pandémie a núdzového stavu si dovoliť také dačo," skonštatoval Bučko. Autopytliactvo je celoslovenským problémom. Podľa poľovníkov sa ho ale vďaka spolupráci s políciou darí eliminovať a ak už k odhaleniu páchateľov dôjde, neraz ide o organizované skupiny. "Jeden sám to nebol určite, nenaložil by ho do auta, muselo ich byť viac. Je dopyt po divine, je to zdravé mäso," zhodnotil Bučko.

"Páchatelia sú ozbrojení, je lepšie a vhodnejšie, ak zasahuje polícia. Enviropolícia pomohla odhaliť veľké organizované skupiny, ktoré terorizovali poľovnícku verejnosť, ktorá sa bála veľakrát aj ohrozenia života, zdravia, majetku," vyjadril sa Kaššák. Zo strany poľovníckeho združenia bude nasledovať zvýšená kontrolná činnosť. "Samozrejme, chodíme na obhliadky, členovia združenia sú stále niektorí v teréne," dodal Bučko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy