Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia v Humennom: Nekontrolovaný pád z bicykla stál muža život
Zdielať na

Tragédia v Humennom: Nekontrolovaný pád z bicykla stál muža život

HUMENNÉ / Bol to nekontrolovaný pád. Tak svedkovia popisujú nehodu 64-ročného cyklistu. Zostal bezvládne ležať na zemi. V tom čase okolo prechádzal aj príslušník humenskej kriminálnej polície. Neváhal a okamžite poskytol mužovi prvú pomoc. V resuscitácii neskôr pokračovali záchranári.

K nehode došlo okolo šiestej večer. Podľa slov svedkov to bol nekontrolovaný pád. Na bicykli sa viezol 64-ročný muž. Pomoc mu ako prvý poskytol policajt z humenského okresného riaditeľstva. Práve sa vracal domov zo služby. "43-ročný policajt Odboru kriminálnej polície v čase mimo služby okamžite bez váhania poskytol prvú pomoc," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová.

Čo bolo príčinou pádu z bicykla, jasné nie je. Skúsený cyklista vysvetľuje, že ak je pád náhly a rýchly, akokoľvek by sme sa snažili, je ťažké ho mať pod kontrolou. "Sám som bol v nešťastí takom, že som spadol. Viem, že niekedy je to stotina sekundy a človek môže byť akokoľvek zdatný. Určite si treba dávať pozor práve na tú hlavu. Je jedno pravidlo – pozerám tam, kde chcem skončiť," povedal Igor Zajac, OZ Laborecká MTB.

Na miesto prišli aj záchranári. Tí pokračovali niekoľko desiatok minút v resuscitácii. Aj napriek rýchlemu zásahu profesionálom to dopadlo nešťastne. Príčina úmrtia zatiaľ známa nie je. "Cyklista údajne spadol a nereagoval. Na miesto udalosti sme okamžite vyslali posádku rýchlej lekárskej pomoci, ktorá sa muža pokúšala oživiť, žiaľ, neúspešne," ozrejmila hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová.

To, čo nám vie pri pádoch z bicykla zachrániť život a zdravie je prilba. "Zákon o cestnej premávke neurčuje, aby sme nosili prilbu v obci, dokonca už ani mimo obce, akurát deti do 15 rokov majú povinnosť nosiť prilby mimo obce," vyjadril sa Zajac. Pre ochranu zdravia však prilba a bicykle k sebe patria. Učia tak aj svoje deti, ktorým idú v tomto smere príkladom. "Aby kupovali inmoldové prilby, to sú bezpečnejšie, zvarené spolu dokopy a aby prilby boli certifikované. Keby, že máme nehodu na bicykli a je narazené rebro, nie je to až také zlé, ako keď hlavou narazíte na chodník. To sa stávajú tragické veci a tá prilba vie pomôcť. Dá sa kúpiť kvalitná prilba za 30, 40 eur a môže nám to zachrániť život," upozorňuje Zajac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy