Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia upozorňuje na ďalších podvodníkov, dolapiť ich je vraj nemožné
Zdielať na

Polícia upozorňuje na ďalších podvodníkov, dolapiť ich je vraj nemožné

SLOVENSKO / Polícia upozorňuje, že podvodníci z fiktívneho centra podpory spoločnosti Microsoft úradujú aj naďalej. Na Slovensku bolo vlani takýmto spôsobom postihnutých 10-tisíc ľudí. Spôsob, ako podvodníkov dolapiť, podľa polície neexistuje.

Kriminálny úrad Prezídia Policajného zboru naďalej zaznamenáva zvýšený počet prípadov podvodných telefonátov zo zahraničia.
S prípadom falošného zamestnanca centra podpory Microsoftu sa stretol aj technologický novinár Ondrej Macko, ktorý prednedávnom prijal hovor z Nemecka. 

"Chcel odo mňa, aby som mu umožnil, aby on sa ako na diaľku posadil za môj počítač, aby mohol používať myš, aby videl, čo sa deje na displeji, no a v tejto chvíli som už videl, že ide na to, aby mi zašifroval súbory tak, aby som ja neskôr bol ochotný zaplatiť za to, aby som sa k tým súborom vedel vôbec dostať," priblížil. 


Podvodníci používajú taktiku na vystrašenie, aby ľudí oklamali a naviedli na využitie nepotrebných služieb technickej podpory, ktoré majú údajne riešiť vymyslené problémy zariadenia, platformy alebo softvéru. Ak by ste chceli všetky vaše dáta späť, musíte podvodníkom najprv zaplatiť. 

"Keďže páchatelia majú naďalej prístup do napadnutého počítača, je pravdepodobné, že po prihlásení sa do internet bankingu získajú aj tieto citlivé údaje svojej obete a dôjde k ďalším finančným podvodom," upozorňuje hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. "Jediný liek je zálohovať dáta," odporučil Macko. 

Na tento druh podvodu sprvoti upozornila samotná spoločnosť, ktorá uvádza aj jednoduchú radu, ako sa nestať obeťou páchateľov – Microsoft nikdy nekontaktuje svojich zákazníkov ako prvý, hoci podvodníci sa predstavujú skutočnými menami zamestnancov tejto firmy, ktoré našli na sociálnych sieťach. 

"Keďže podvody takéhoto rozsahu sa v mnohých prípadoch uskutočňujú zo zahraničia, vzdialenosť a legislatíva cudzích krajín značne limituje možnosti Policajného zboru, ako by mohol pomôcť svojim podvedeným občanom. Šanca na získanie ukradnutých finančných prostriedkov naspäť je tak minimálna," vysvetlil Slivka. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy