Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inšpekcia životného prostredia dostala ďalší podnet s nelegálnym výrubom stromov v Bratislave
Zdielať na

Inšpekcia životného prostredia dostala ďalší podnet s nelegálnym výrubom stromov v Bratislave

BRATISLAVA / Slovenská inšpekcia životného prostredia dostala ďalší podnet s nelegálnym výrubom krovitých porastov - tentokrát v blízkosti bratislavského sídliska Dlhé diely.

Lokalita na ulici Hany Meličkovej v hlavnom meste je v súčasnosti určená na bytovú výstavbu pre 152 domácností. Medzi šiestimi bytovkami má vzniknúť taktiež parkovisko, ihrisko či podzemná garáž. Developerský zámer začal naberať kontúry ešte v roku 2017. Momentálne prebieha konanie vo veci vydania úradného súhlasu na výrub stromov. Žiadosť však doteraz nezahŕňala i krovité porasty a tie by bez zásahu inšpekcie životného prostredia boli pravdepodobne do pár hodín odstránené. "Inšpektori z inšpektorátu ŽP Bratislava dnes teda zasiahli, skontaktovali sa s konateľom spoločnosti, ktorá mala objednať tento výrub. Oznámili, že za takýchto okolností nie je možné vykonať výrub zákonným spôsobom," uviedol Ján Jenčo, generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia.


Po odvolaní pilčíka sa výrub napokon neuskutočnil. Podľa našich informácií povoľujúci orgán vyzval účastníka konania, aby doplnil svoju žiadosť a aktualizoval dendrologický posudok aj o krovité porasty, ktoré sa nachádzajú na pozemku v časti Karlova Ves. "Závisí od povoľujúceho orgánu, že akým spôsobom určí tie podmienky a ten súhlas, či povolí všetky krovité porasty alebo všetky krovité dreviny. Následne my ako inšpekcia budeme môcť dozorovať vykonanie toho rozhodnutia," vysvetlil Jenčo.


Podľa generálneho riaditeľa SIŽP zatiaľ nebolo vydané rozhodnutie na výrub stromov a krovitých porastov a zároveň nebolo vydané ani územné rozhodnutie či stavebné povolenie. Vec je zatiaľ evidovaná iba v územnom pláne. "Inšpektori sa skontaktovali s konateľom, upozornili ho na protizákonnosť konania, a ten prisľúbil ďalšiu súčinnosť inšpekcii," dodal Jenčo. V opačnom prípade by mu za nelegálny výrub krovitých porastov hrozila sankcia, ktorá by presiahla sumu 33 000 eur. Na naše telefonáty ani správy nám do uzávierky neodpovedal.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy