Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mužov, ktorí sa udusili v štôlni, stále nevytiahli: Zasadal krízový štáb, zásah môže trvať 14 dní
Zdielať na

Mužov, ktorí sa udusili v štôlni, stále nevytiahli: Zasadal krízový štáb, zásah môže trvať 14 dní

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Telá dvoch tridsiatnikov, ktorí vo štvrtok zahynuli v starej banskej šachte pri Banskej Štiavnici, sa doteraz vytiahnuť nepodarilo. Podľa skúsených banských záchranárov môže zásah trvať až 14 dní. Muži uviazli v mimoriadne náročnom teréne. Chodba je príliš úzka.

Hasiči a záchranári boli v lesoch nad Banksou Štiavnicou do neskorej noci, žiaľ, telá sa im zo šachty vyslobodiť nepodarilo. "Včera večer sa nám podarilo dostať k telu postihnutého, ktorý je bližšie. Tie priestorové pomery sú, aké sú. Je to len na jednu osobu a hrozí tam zával toho priestoru," vyjadril sa riaditeľ HBZS Stanislav Paulík. "Je to asi 20 metrov dole do hĺbky," priblížil Miroslav Krkoška, DHZ Banská Štiavnica.

Zásah museli v noci prerušiť. Podmienky hodnotia záchranári ako mimoriadne ťažké. "Nachádza sa to v lese, v strmom svahu, bez prístupovej cesty. Je to náročný terén, bude problém tam dostať techniku, zriadiť tam pracovisko," skonštatoval Paulík. V piatok ráno zasadal krízový štáb, aby sa dostali bezpečne k uväzneným telám bude potrebné preraziť širšiu prístupovú cestu. "Bude tam treba dostať mechanizmy, je to pomerne náročné," zhodnotil Paulík.

Dvaja 31-roční muži, obaja z Banskej Štiavnice, vošli do starej šachty hľadať minerály. Zobrali si so sebou centrálu, na čo zrejme doplatili a udusili sa. Údajne si urobili vetrací komín, no zrejme sa zmenil tlak a prúdenie vzduchu. "Nejaký komín tam je, nevieme, či to je prepojené. Je možný ten mechanizmus, že to mohlo takto byť, ale to ukáže vyšetrovanie," povedal Paulík. Prípad vyšetruje polícia, ktorá bude miesto po celý čas strážiť. "Polícia pokračuje v obhliadke miesta činu, vykonávané sú potrebné procesné úkony," uviedla hovorkyňa KRPZ Banská Bystrica Mária Faltániová. Banskí záchranári odhadujú, že celý zásah bude trvať 10 až 14 dní. "Náročné zásahy sú, ale takýto charakter je ojedinelý," dodal Paulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy