Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Viacero psov v Žiline zomrelo na následky otravy. Ľudia tvrdia, že jedy niekto nastrážil úmyselne
Zdielať na

Viacero psov v Žiline zomrelo na následky otravy. Ľudia tvrdia, že jedy niekto nastrážil úmyselne

ŽILINA / Na žilinských sídliskách sa opäť objavilo viacero prípadov, keď ľudia prišli o svoje psy. Laure zomrela po dvojtýždňovom trápení 10-ročná sučka. Pravdepodobne sa otrávila jedom na potkany. Deratizáciu na sídlisku Hájik však nerobili, je tak presvedčená o tom, že otravu niekto v okolí paneláku rozsypal úmyselne.

Kríženca si adoptovali pred deviatimi rokmi, pred pár dňami Cassie uhynula na následky otravy. "Ešte sme hovorili že sa ten kruh tak uzavrel, sme ju vzali so žilinského útulku a hneď vedľa je krematórium, tak sa tam vrátila," povedala majiteľka Cassie Laura. Laura svoju desaťročnú sučku Cassie venčila tak ako vždy pred panelákom. To, že sa jej pes mohol otráviť najskôr ani len netušila. "Sme to mylne pripisovali kostiam, ktoré v ten deň zjedla, strašne zvracala takú bielu penu," vyjadrila sa Laura.

O dva dni vzali Cassie k veterinárke. "Povedala, že má zlyhané obličky, tak sme jej začali dávať infúzie," povedala Laura. Až po týždni sa jej stav trochu zlepšil. "Bola už taká živšia a dva dni na to zas sa zhoršila," vyjadrila sa Laura. Psovi zlyhávali obličky a okrem nich aj pečeň. "Veľmi, veľmi sa trápila. Toto je na tom najhoršie. Chápem, že sú ľudia, ktorým vadia exkrementy, ale toto nie je cesta, ktorou sa to má riešiť," skonštatovala Laura.

Aj Lenka takmer prišla o svojho 11-ročného psa, venčila ho v centre mesta. "Asi mi pravdepodobne zjedol niečo, nejakú otravu. Viaceré psíky vraj tu v meste boli otrávené," ozrejmila Lenka, majiteľka Jacka. Laura chcela na nebezpečenstvo otravy na sídlisku Hájik upozorniť aj iných psičkárov. "Ja si myslím, že toto bolo veľmi maličké - napríklad jed na potkany," myslí si Laura. Laurino tušenie nakoniec potvrdili aj veterinári, Cassie sa zrejme otrávila warfarínom. "Prvé dva dni sú bezpríznakové. Pes sa môže správať normálne, na tretí deň dochádza k žalúdočným ťažkostiam a krvácaniu," uviedol Róbert Ferenc, veterinárny lekár. Podľa veterinára je najdôležitejšie včas odhaliť príznaky otravy a čo najskôr navštíviť lekára. "Dá sa to liečiť. Je k tomu vitamín, len treba zahájiť liečbu včas," dodal Ferenc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy