Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor na neregistrované lieky. Niektoré obsahujú vitamíny, iné môžu uškodiť
Zdielať na

Pozor na neregistrované lieky. Niektoré obsahujú vitamíny, iné môžu uškodiť

BRATISLAVA / Nenaleťte zázračným pilulkám na internete, pretože si môžete ublížiť. Podľa expertky je síce predaj nepovolených liekov trestný čin a policajti sa vedia dopátrať k prevádzkovateľovi webu, no dovtedy môže dôjsť k tragédii.

V posledných dňoch sú v ponuke lieky na diabetes a na kardiologické problémy. Odborník zanalyzoval, čo tie lieky v skutočnosti obsahujú.

Pilulky, ktoré deklarujú pomoc pri kardioproblémoch, podľa prezidenta lekárnikov obsahujú výťažok z chmeľu, škorice, vitamíny C a E. V žiadnom prípade nemôže mať účinky, ktoré sú popísané na webovej stránke. "Ak by to niekto užíval a zanedbal by štandardnú liečbu, tak to môže viesť k poškodeniu zdravia," vysvetľuje prezident lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Horšie je to s tabletkami pre diabetikov. Tie obsahujú výťažky z rastlín, používaných v tradičnej čínskej medicíne a popísané sú aj v ajurvéde a síce môžu znížiť hladinu glukózy, no je tu iný háčik: "ale v konečnom dôsledku ovplyvňujú aj činnosť pečene a teda u diabetika také užívanie doplnkov môže zhoršiť poškodenie zdravia," uviedol Sukeľ. 

Predaj neregistrovaných liekov je trestný čin

Expertka na trestné právo vysvetľuje, že ak niekto ohrozuje zdravie liekmi, ktoré nie sú povolené a nie sú v zozname liekov, ktoré prešli kontrolou podľa osobitného predpisu, je to trestné. buď je to trestný čin ohrozovanie nepovolenými liekmi,liečivami, alebo nepovolená výroba. Dokonca ohrozovací trestný čin je aj iba nedbanlivostný, čiže kto čo aj z nedbanlivosti spôsobí a zvýši nebezpečenstvo ohrozenia zdravia takýmito liekmi, tak sa dopustí trestného činu," povedala expertka Lucia Kurilovská. Na užívanie neregistrovaných liekov upozorňuje aj Sukeľ: "bol by som veľmi opatrený pre užívaní takýchto neoverených, nepotvrdených doplnkov, oficiálne webové lekárne sú označené, majú špeciálny znak." Na podvodných weboch sa žiadny špeciálny znak na overenie nenachádzal. "Aj v tomto smere sa dá dokazovanie uskutočňovať a jednak tiež z hľadiska operatívno pátracích činností sa dá zistiť kto také lieky ponúka, kto je za tým, aj keď je to iba na webovej stránke," upozorňuje Kurilovská. Trest pre páchateľa sa v takýchto prípadoch odvíja od stupňa ohrozenia zdravia a či naozaj došlo ku konkrétnemu následku. "Pri ohrozovacom trestnom čine je to až osem rokov a pri nedovolenom predaji, výrobe, je najvyššia trestná sadzba až 12 rokov," informovala expertka na právo Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy