Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niekdajší boss košického podsvetia zomiera: Súd rozhodne, či ho pustí na slobodu
Zdielať na

Niekdajší boss košického podsvetia zomiera: Súd rozhodne, či ho pustí na slobodu

KOŠICE / Bývalý boss košického podsvetia Dušan Borženský sa už niekoľko rokov snaží dostať na slobodu. Pre zlý zdravotný stav mu ide o každý jeden deň. Prokurátor mu však odchod na slobodu ani tentoraz neumožnil.

Krajský súd sa s návrhom nestotožnil a vec vrátili na okresný súd. V piatok rozhodovali o prerušení trestu opäť. Dušan Borženský prezývaný aj ako Borža si za mrežami odpykáva 23-ročný trest za účasť na troch vraždách. Po dvoch tretinách trestu, ktoré uplynuli v roku 2018, využil šancu dostať sa podmienečne na slobodu a podal žiadosť. Od vtedy prešli 3 roky a Borža je stále za mrežami. Jeho stav sa však výrazne zhoršuje.


"Klient zomiera a každé predlžovanie tohto jeho stavu vo väznici považujem za neľudské, nehumánne a porušujúce jeho základné práva," vyjadril sa Tibor Bacsó, advokát odsúdeného. "Otec na tom nie je dobre, výsledky sú katastrofálne. Dokonca sú vyjadrenia od onkológov, že s takýmito výsledkami on by mal byť už dávno po smrti," povedala Simona, dcéra odsúdeného. Borža sa momentálne nachádza v nemocnici pre obvinených a odsúdených s vážnou onkologickou chorobou. Aj to bol hlavný dôvod prerušenia trestu na jeden rok. Súd s návrhom súhlasil. "Na mieste je prerušiť výkon trestu odňatia slobody u pána Borženského," skonštatovala predsedníčka senátu.

Rozsudok však právoplatný nie je. Prokurátor sa priamo v súdnej sieni odvolal, a tak opäť bude rozhodovať krajský súd. "Proti dnešnému rozhodnutiu okresného súdu podal prokurátor sťažnosť a mal na to dva argumenty. Prvým bol ten, že rozhodoval nepríslušný súd. Druhým argumentom bolo, že choroba odsúdeného je liečiteľná aj v podmienkach nemocničného zariadenia pre odsúdených," vyjadrila sa Jarmila Janová, hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice. "Pán prokurátor je pravdepodobne zaujatý. Ja si stále budem stáť za tým, že pán prokurátor nehovorí sám za seba a nehodnotí môjho otca objektívne, ale hodnotí ho na základe iných vecí," zhodnotila Simona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy