Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šíri sa nebezpečný mobilný vírus. Obrovský pozor by si mali dať užívatelia Androidu
Zdielať na

Šíri sa nebezpečný mobilný vírus. Obrovský pozor by si mali dať užívatelia Androidu

BRATISLAVA / Nový nebezpečný mobilný virus "Rogue" sa šíri ako lavína. Kyberzločinci si z neho urobili výhodný biznis - na čiernom trhu je ho možné kúpiť len za pár desiatok eur. Napáda však len operačný systém Android.

Ohniskom škodlivého vírusu sú neoficiálne obchody s aplikáciami. Útočníci sa však môžu prepašovať do mobilu aj prostredníctvom nevyžiadaného e-mailu či podvodných webových stránok. "V linku vám pošlú, že toto je to, na čo ste čakali roky, presne tá aplikácia. Vy na to kliknete a z toho sa začne sťahovať nejaký súbor. To volá po problémoch, keď si takéto voľačo nainštalujete od cudzieho. To je akoby ste našli na ulici spadnutú desiatu, a rozhodnete sa, veď ja ju zjem, bude to dobré. No uvidíte, čo z toho bude," povedal technologický novinár Ondrej Macko.


Ide zväčša o spustiteľné aplikácie s koncovkou "apk", ktoré predtým neprešli žiadnou kontrolou. Stačí len klik na odsúhlasenie sťahovania.
Hackeri následne môžu prevziať kompletnú kontrolu nad napadnutým zariadením, a tak môžu sťahovať ďalší škodlivý obsah i ukradnúť naše fotografie, kontakty, správy a iné uložené dáta. Rovnako môžu špehovať každý náš klik cez dotykovú obrazovku. Problém je, že vírus je v systéme skrytý a nemá žiadnu ikonu. Pre bežného užívateľa je tak komplikované ho z infikovaného zariadenia odstrániť.


Malware sa navyše registruje ako správca zariadenia. Ak sa užívateľ pokúsi oprávnenie odobrať, zobrazí sa na obrazovke otázka, či chceme skutočne zmazať všetky dáta, a tak sa vlastník mobilu ocitne v bezvýchodiskovej situácii. "Či označí áno alebo nie, vždycky je to zle. Ak odpovie áno, príde o svoje dáta, ak odpovie nie, tak umožňuje odchod svojich dát, fotografií, kontaktov, polohy niekomu, kto ich môže neskôr využiť. V tomto prípade by som povedal, že vymazať, ale mať dobrú zálohu," doplnil Macko. Odborníci odporúčajú chrániť sa pred malwarom aktualizáciou operačného systému a inštalovaním aplikácií výhradne z oficiálnych obchodov. Zároveň platí staré známe nedôverovať verejným Wi-Fi sieťam a používať antivírus, ktorý detekuje hrozby.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy