Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nadej pre zúfalú matku Evu, ktorej pred desiatimi rokmi odobrala nórska sociálka deti: Takto rozhodol súd
Zdielať na

Nadej pre zúfalú matku Evu, ktorej pred desiatimi rokmi odobrala nórska sociálka deti: Takto rozhodol súd

ČESKÁ REPUBLIKA / Podobnú drámu zúfalej matky, akú sme spolu sledovali so Slovenkou Ivanou Boorovou vo Veľkej Británii, prežíva v Česku aj Eva Michaláková. Jej ale odobrali dve deti v Nórsku a to ešte pred desiatimi rokmi. Český súd jej deti po dlhom boji de facto vrátil, ešte stále si ich ale z Nórska nemôže priviezť domov.

Dvakrát okresný súd v Hodoníne zamietol, aby deti dostala do starostlivosti ich matka, dvakrát žiadosť krajský súd vrátil a nechal vymeniť sudcu. A ten tretíkrát rozhodol v prospech Evy Michalákové. "Okresný súd rozhodol, že sa deti po rozvode zverujú do starostlivosti matke," informuje senátorka Jitka Chalánková.  

David a Denis majú dnes pätnásť a trinásť rokov. Pred desiatimi rokmi ich odobrala nórska sociálka, kvôli podozreniu na zneužívanie, týranie a zanedbanie zo strany rodičov. Polícia nič nevyšetrila, ale sociálka už deti nevrátila, nechala ich u pestúnov. Matke súdy odobrali rodičovské práva, jedno dieťa skončilo v adopcii, druhé dieťa mohol vídať len otec. Život matky Evy sa zrútil. "Tú vieru strácať nechcem, pretože já deti milujem a nikdy sa ich nemienim vzdať," hovorí matka detí Eva Michaláková. 

Proti mamičke sa postavili aj české úrady, súdy zamietali sťažnosti s tým, že dieťa má trvalý pobyt v Nórsku, je teda všetko na nórskych úradoch. Lenže teraz s novým sudcom prišlo rozhodnutie, ktoré nikto nečakal. Deti jednoducho patria formálne matke. "Si je vedomá toho, že to nebude jednoduchá cesta a bude rešpektovať priania synov, ako si usporiadať svoj život," hovorí Chalánková. 

Prípad zároveň prejednáva Európsky súd pre ľudské práva, na ktorý sa Eva Michaláková po všetkých sklamaniach obrátila. Jeho postup a výsledok bude rozhodujúci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy