Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nechutný biznis s intímnymi fotkami: 200 oklamaných Slovákov, jeden prišiel o desaťtisíce eur
Zdielať na

Nechutný biznis s intímnymi fotkami: 200 oklamaných Slovákov, jeden prišiel o desaťtisíce eur

BANSKÁ BYSTRICA / Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil 7 člennú skupinu vydieračov. Tri ženy a štyria muži rozbehli nechutný biznis s intímnymi fotkami. Peniaze im platilo takmer 200 oklamaných mužov z celého Slovenska. Niektorí posielali celé výplaty.

Skupina vydieračov mala presne rozdelené úlohy. Nasadená volavka si cez internet písala s mužmi a lákala od nich intímne fotografie. Ďalšia zo žien vystupovala v úlohe matky, ktorá ich kontaktovala s tým, že fotografie poslali jej maloletej dcére a ona to ide riešiť cez políciu. "Žena ma kontaktovala a pýtala si intímnu fotku, že chce odo mňa tisíc euro," povedal jeden zo svedkov. Ďalší zo skupiny vystupoval v úlohe policajta, ktorí vydieraným mužom volal s tým, že prípad vyšetruje a bolo by dobré zaplatiť. Používal pritom meno vyšetrovateľa, ktorý skutočne na polícii pracuje. "Ten pôsobil veľmi dôveryhodný," skonštatoval svedok.

Na súde vypovedalo takmer 200 oklamaných mužov z celého Slovenska, ktorí skupine platili. Od jedného postupne vymámili 30-tisíc eur, ďalší im poslal rovno celú výplatu. V rámci skupiny pôsobili aj tzv. biele kone, ktoré peniaze od vydieraných vyberali z bankomatu a nosili hlave skupiny. "Okresný súd v Banskej Bystrici dnes na hlavnom pojednávaní uznal vinnými, a to piatich obžalovaných z obzvlášť závažného zločinu vydierania formou spolupáchateľstva a dvoch obžalovaných zo zločinu vydierania formou spolupáchateľstva," ozrejmila Nina Uhrovičová, hovorkyňa súdu Banská Bystrica.

Štyria z obžalovaných dostali dvoj- a trojročné podmienečné tresty. Zároveň dostali zákaz stretávania sa s inými obžalovanými. Ďalšia trojica, ktorá mala celý vydieračský biznis pod palcom, dostala prísnejšie tresty. "Súd uložil trest odňatia slobody do výmery 9 rokov nepodmienečne," doplnila Uhrovičová. Rozhodnutie okresného súdu, ale ešte právoplatné nie je. Po podaní odvolania, celý prípad skončí na stole krajského súdu. "Určite zvážime odvolanie vzhľadom na procesné nedostatky," vyjadril sa obhajca Rastislav Urbáni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy