Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Muž skončil v rukách protiterotistickej jednotky po tom, ako sa mesiace pohyboval v slovensko-poľskom pohraničí
Zdielať na

Muž skončil v rukách protiterotistickej jednotky po tom, ako sa mesiace pohyboval v slovensko-poľskom pohraničí

SLOVENSKO / POĽSKÉ POHRANIČIE - Po tom, ako skončil v rukách protiterotistickej jednotky, ho čaká rozsiahle vyšetrovanie. Muž sa mal mesiace pohybovať s ukradnutou zbraňou v slovensko-poľskom pohraničí. Všetko nasvedčuje tomu, že práve na Slovensku má na svedomí viac skutkov ako i u našich severných susedov. Už teraz je jasné, že prebýval v lese a žil z toho, čo ukradol.

Vlámačka do domov a tiež do rekreačných chát, a to nielen na Slovensku, ale aj za našimi hranicami v Poľsku. Mnohí poškodení pritom krádeže ani nenahlásili, a to aj vzhľadom k tomu, že škody vysoké neboli. Podobnú majetkovú trestnú činnosť v odľahlom regióne doposiaľ nezaznamenali. "On má záujem o to, aby prežil. Hlavne potraviny, oblečenie, každú vec, ktorú potrebuje, kúpiť si ju nemôže. Len ukradnúť," povedal Peter Gibala, obyvateľ obce Výrava. 

Informácie z Poľska však hovoria o tom, že muž mal ukradnúť dve zbrane a tiež aj náboje. Situácia sa vyostrila, keď mal zbraňou pri náhodnom stretnutí v lese mieriť na človeka. Práve pre podozrenie, že muž sa v lese pohybuje so zbraňou, sa na jeho zadržaní zúčastnili príslušníci poľskej protiteroristickej jednotky.

Pátranie iniciovali humenskí kriminalisti a na prípade spolupracovala aj mobilná zásahová jednotka a ich monitorovacie prostriedky. Všetko nasvedčuje tomu, že okrem krádeží bude mať problém aj pre zbrane."Je tam aj nedovolené ozbrojovanie, určite aj tento skutok bude predmetom trestného konania," zhodnotila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Podľa informácií TV JOJ má ísť o muža poľskej národnosti vo veku asi 40 rokov. "V uvedenom prípade sú vykonávané potrebné procesné úkony, pri ktorých slovenská polícia úzko spolupracuje aj s poľskou políciou," informovala o prípade policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Muž je momentálne zadržaný v Poľsku, no vypočuť ho potrebujú aj naši policajti, a to v zmysle operatívnych vedomostí a predpokladov toho, že sa niektoré skutky stali na našom území. "To musí byť v dožiadaní presne popísané. Uskutočňuje sa našimi policajtmi s tým, že môže byť prítomný aj poľský policajt, ktorý vedie trestné konanie v Poľsku," vysvetlila Kurilovská. 

Podľa expertky je možností viacero, no väčšinou býva v takých prípadoch podozrivý vypočutý v krajine, kde mal skutky spáchať. Výsluch by mal prebehnúť za prítomnosti tlmočníka. "Keď sa skutky stali na našom území, keď je potrebné vypočuť aj ďalšie osoby, ktoré by mohli byť svedkovia, tak sa to bude uskutočňovať na našom území," dodala Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy