Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krutá vražda manželov pre majetok: Súd uložil Tomášovi 23 rokov, jeho priateľ si odsedí päť
Zdielať na

Krutá vražda manželov pre majetok: Súd uložil Tomášovi 23 rokov, jeho priateľ si odsedí päť

PRAHA / 23-ročné väzenie vymeral mestský súd v Prahe mladíkovi, ktorý v snahe získať lukratívnu vilu, zavraždil majiteľku a jej druha. Jeho priateľ dostal 5-ročné väzenie za pokus o podvod.

​Stalo sa to v roku 2019. 25-ročný Tomáš Fiala, podľa sudcu vysoko inteligentný vysokoškolák a komunálny politik, spoločne s priateľom vymysleli plán. Fiala podľa obžaloby sfalšoval kúpnu zmluvu na historickú vilu v pražskej časti Bubeneč za 22 miliónov českých korún. Majiteľku a jej druha vylákal na chatu a tam ich aj zavraždil. Ich telá zaťažil betónom a zhodil z mosta. Telá v rozklade našla polícia po niekoľkých mesiacoch.

"Policajti v rámci vyšetrovania zistili, že dvojicu naposledy videli na odpočívadle diaľnice D1 a následne bolo ich vozidlo nájdené v maďarskom meste, blízko slovenských hraníc. Vozidlo bolo bez registračných značiek a vo vnútri bolo poliate chemickou látkou, s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o benzín alebo naftu," uviedla policajná hovorkyňa Eva Kropáčová. Následne zasahovali policajti, ktorý vzali Fialu do väzby. Ten sa najskôr priznal, že jedného z páru zabil, potom však vzal všetko späť s tým, že vraj na mieste vraždy nebol.

Súd jeho verzii ale neuveril. Za dvojnásobnú vraždu motivovanú nepoctivým získaním vily sudca uložil Fialovi výnimočný trest 23 rokov väzenia. "Sú vinní a odsudzujú sa k odňatiu slobody na 23 rokov," uviedol sudca Petr Blažek. Štátna zástupkyňa požadovala pre Fialu 30 rokov, verdikt v súdnej sieni si vypočuli aj rodičia mladíka, matka sa syna zastávala, dokonca svedčila, že bol v deň vraždy doma. To by dokonca mohlo podľa štátnej zástupkyne viesť k jej trestnom stíhaní za krivé svedectvo. 

Fialov priateľ Jiří Nehyba si má odpykať päť rokov za pokus o podvod a má tiež zaplatiť päť miliónov českých korún ako peňažný trest. Obaja muži boli umiestnení do väzenia, trvajú ale na svojej nevine a proti rozsudku sa odvolali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy