Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Nešťastné lampióny šťastia. Chýbalo iba pár metrov v bojnickej ZOO by uhoreli vzácne zvieratá.
Zdielať na

Nešťastné lampióny šťastia. Chýbalo iba pár metrov v bojnickej ZOO by uhoreli vzácne zvieratá.

BOJNICE / Počas vlaňajších silvestrovských osláv zhorelo v zoologickej záhrade v nemeckom Krefelde viac ako 30 zvierat. Požiar zapríčinil ohňostroj. Podobná situácia sa mohla zopakovať aj v bojnickej ZOO. Do jej areálu dopadli dva lampióny šťastia. Chýbalo pár metrov a skončili by na budovách.

"Pre niekoho zábava, pre nás nočná mora," hovorí Jaroslav Slašťan zo ZOO Bojnice. Jeden z balónov šťastia dopadol iba pár metrov od budovy, kde sú ustajnené mimoriadne vzácne zvieratá. "Rozum sa zastavuje nad tým, keď to tu vidíme," dodal Slašťan. 

Podkrovie budovy je plné suchého sena – potravy pre zvieratá na celú zimu. Na prízemí bývajú mimoriadne vzácne zvieratá. Lampión ich minul iba tesne. "Lampióny šťastia sú forma otvoreného ohňa, pri ktorej sa vzhľadom na meniace poveternostné podmienky nedá predpokladať ich smerovanie. Nakoľko lampión šťastia je ľahký, akýkoľvek vzdušný prúd vo výške 15 až 20 metrov ho môže preniesť napríklad na strechu rodinného domu, ktorá môže byť z lepenky alebo z iného horľavého materiálu," uviedla hovorkyňa hasičského prezídia Katarína Križanová. 

"Uhoreli by zaživa. Sú to zvieratá, ktoré sú mimoriadne vzácne," hovorí Jaroslav Slašťan. 

Počas jedinej noci spadli do areálu ZOO hneď dva lampióny. "Druhý spadol do výbehu slonov, čo je stavba, ktorá stála niekoľko miliónov eur," dodáva hovorca ZOO. 

Hasiči používanie lampiónov šťastia neodporúčajú. Ak sa ich predsa len rozhodnete vypustiť, mali by ste dodržať bezpečnostné pokyny. "Preto je nesmierne dôležité lampióny šťastia vypúšťať mimo zastavané plochy, vo vzdialenosti minimálne 100 metrov od lesa, stromov, elektrického vedenia alebo v oblastiach, kde nehrozí riziko následného vzniku požiaru," dodáva hovorkyňa hasičov. 

Vietor ich však aj napriek tomu môže odviať kdekoľvek. Zvieratá v ZOO mali tentoraz veľké šťastie. "Ľudská nezodpovednosť by im spôsobila krutú smrť," dodal hovorca bojnickej ZOO. 

Pozrite sa, ako v decembri sťahovali dve slonice do nových priestorov v ZOO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy