Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Silvestrovská noc bola pokojnejšia, napriek tomu sa nezaobišla bez úrazov
Zdielať na

Silvestrovská noc bola pokojnejšia, napriek tomu sa nezaobišla bez úrazov

SLOVENSKO / Uplynulá silvestrovská noc sa na celom Slovensku niesla v inej atmosfére, na akú sme zvyknutí. Pandémia koronavírusu zavrela podniky a vyľudnila námestia, či ulice. Aj z tohto dôvodu zaznamenali záchranné zložky menej výjazdov oproti vlaňajšku.

Napriek tomu tak ako každý Silvester, ani ten včerajší sa nezaobišiel bez úrazov, či požiarov spôsobených zábavnou pyrotechnikou. "Hasiči zasahovali počas Silvestra až do rána Nového roka (do 7.00 hod.) celkom 102-krát. K požiarom boli vyslaní 39-krát. Z celkového počtu požiarov bolo 27 spôsobených zábavnou pyrotechnikou," informuje hovorkyňa HaZZ Zuzana Farkasová. 

Najviac takýchto požiarov vypuklo v Bratislavskom a Žilinskom Kraji. V hlavnom meste ich evidujú 6. Horeli odpadky, smetné koše a oheň dokonca vznikol aj na balkóne. "Na linke 158 sme krátko pred polnocou prijali oznámenie o požiari jedného z bytov na Furdekovej ulici v MČ Petržalka. K zraneniu osôb v tejto súvislosti nedošlo, rovnako nebolo potrebné z dôvodu požiaru evakuovať obyvateľov bytovky. Počas silvestrovskej noci boli hliadky KRPZ BA vyslané celkovo 54 krát," informuje hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Ich výjazdy sa najčastejšie týkali rušenia nočného pokoja, používania pyrotechniky či občianskeho spolunažívania. "Na osobnej slobode bolo obmedzených celkovo 10 osôb. V súvislosti s nedodržaním povinnosti nosenia ochranných rúšok na verejnosti uložili policajti v blokovom konaní celkovo 13 pokút v celkovej výške 270 Eur," hovorí Szeiff. Rušnú silvestrovskú noc mali aj záchranári. V rámci celého Slovenska absolvovali 1463 zásahov. Ľudia mali najčastejšie problémy s tlakom, silné bolesti brucha či sťažené dýchanie.


"Zásahov pri úrazoch spôsobených neodbornou manipuláciou s pyrotechnikou bolo 12. Dobrou správou je, že v porovnaní s predchádzajúcim Silvestrom nastal pokles. Vtedy sa zranilo 27 ľudí," telefonuje hovorkyňa hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. K častým príčinám výjazdov záchranárov počas silvestrovských nocí patrí aj otrava alkoholom. Uplynulú noc takto pomáhali 33 ľuďom, z toho až 6-tim deťom. "Opäť ide o pokles. Počas predchádzajúcej silvestrovskej noci sa intoxikovalo alkoholom až 57 osôb," telefonuje Krčová. 

V bratislavskom kraji mali záchranári celkovo 155 zásahov, pričom žiadny sa netýkal úrazov spôsobených pyrotechnikou a 7 súviselo s alkoholom. Takýto Silvester Košičania ešte nezažili. Žiadny ohňostroj či ohnivá šou. Väčšina obyvateľov sa zdržiava v kruhu svojej rodiny v domácnostiach.

Zatiaľ čo vlani sa na hlavnej ulici ozýval smiech, hudba či spev tento rok sa do ulíc vybralo len pár ľudí. Silvestrovskú noc mali pokojnejšiu ako obvykle aj záchranné zložky. "Počas silvestrovskej noci neboli na linku tiesňového volania 158 prijaté oznámenia, v ktorých by došlo k poškodeniu zdravia alebo majetku v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky," hovorí oddelenie komunikácie a prevencie KR PZ Košice Jaroslav Ličák.

Polícia však asistovala pri pôrode dieťaťa na Luníku 9. Aj keď záchranka ošetrovala menej silvestrovských úrazov, vstúpol počet výjazdov pre ochorenie COVID19. "V aktuálnej situácii, keď sme ťažko skúšaní pandémiou COVID-19, sme aj na Silvestra zaznamenali množstvo výjazdov k pacientom s ťažkosťami súvisiacimi práve s týmto ochorením," informuje hovorca košickej záchranky Viktor Wurm.

V Banskobystrickom kraji sa silvestrovské oslavy z pohľadu štátnej polície zaobišli bez mimoriadnych udalostí. "Nezaznamenali sme prípady narušenia verejného poriadku, prípadne páchania inej protispoločenskej činnosti," informuje hovorkyňa KR PZ BB Mária Faltániová. 

Aj mestská polícia Zvolen hodnotí uplynulý Silvester v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi ako výrazne pokojnejší. "Aj napriek mnohým petardám a ohňostrojom boli verejné priestranstvá takmer prázdne a nad ránom aj čisté čo v porovnaní s inými rokmi sa povedať nedá," hovorí náčelník MsP Zvolen Juraj Chabada.

Hasiči z Banskobystrického kraja mali počas Silvestrovskej noci a 1. januára do 7 hodiny ráno 8 výjazdov. "K požiarom boli vyslaní 4 krát pri technických udalostiach pomáhali 4 krát,z toho boli 2 dopravné nehody. Oproti min. roku klesol počet všetkých požiarov o 10 prípadov.“ hovorca KR HaZZ BB Matúš Kondela. "Na Oddelení urgentného príjmu sme počas silvestrovskej noci ošetrili 11 pacientov. Ošetrenie 5-tich z nich bolo potrebné v dôsledku zranení súvisiacich priamo so Silvestrom. Naši lekári pomáhali pacientom napríklad s devastačným poranením ruky spôsobenom zábavnou pyrotechnikou, s úrazom hlavy po páde po požití alkoholu, ale aj pri zranení spôsobenom inzultáciou či menšom poranení očí po použití pyrotechniky," telefonuje Maťašaje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy