Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hraniční policajti zaistili bezpilotné lietadlo naložené pašovanými cigaretami
Zdielať na

Hraniční policajti zaistili bezpilotné lietadlo naložené pašovanými cigaretami

VÝCHODNÁ HRANICA / Pašované cigarety síce mali spadnúť na územie Slovenska rovno z neba, no tentokrát zásielka nedoletela. Bezpilotné lietadlo naložené cigaretami zaistili hraničiari na slovensko-ukrajinskej hranici.

Na mieste, kde hraniční policajti lietadlo zaistili, sa nachádzala aj takzvaná štartovacia rampa. Bezpilotné lietadlo našli hraničiari priamo na slovensko ukrajinskej hranici. Na naše územie malo preletieť s pašeráckou zásielkou. Na Slovensku malo pristáť na vopred dohodnutom mieste, no príjemca sa ukrajinských cigariet nedočkal. "Hraniční policajti zadržali aj štyroch páchateľov z Ukrajiny, ktorí sa pokúsili nezákonne dostať tabakové výrobky na Slovensko," telefonuje hovorkyňa pohraničnej služby Ukrajiny Elena Tračuk.

V blízkosti lietadla boli aj dve osobné autá, notebook s navigačným systémom, rádiová anténa aj batérie. Všetko nasvedčuje tomu, že páchateľov sa podarilo zadržať priamo pri štarte lietadla. Jedno také lietadlo dokáže uniesť jeden až dva kilogramy nákladu. To znamená, že počas jedného preletu je možné prepašovať zhruba 7 kartónov cigariet. "Oni si zaobstarajú nové lietadlo a zase ten náklad prepravia, ako oni potrebujú," hovorí odborník na bezpilotné lietadlá Attila Csontos. 

Nebo nad východnou hranicou strážia vzdušné sily oboch krajín. "Uvedený priestor je monitorovaný rádiolokačnými prostriedkami vzdušných síl SR, pričom informácie o zachytených podozrivých objektoch sú poskytované polícii SR," informuje hovorkyňa ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Náš rezort obrany počet nelegálnych preletov nad hranicou zverejniť nemôže z dôvodu narušenia priebehu vyšetrovania jednotlivých prípadov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy