Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrozivý požiar v Košiciach: Rodinám ostali vydymené a zatopené byty
Zdielať na

Hrozivý požiar v Košiciach: Rodinám ostali vydymené a zatopené byty

KOŠICE / Po hrozivom požiari bytu na Ovručskej ulici v Košiciach sa začalo s revíziami a postupným odstraňovaním škôd. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov sa našťastie plamene podarilo rýchlo dostať pod kontrolu.

Hore vydymené a dole zatopené byty spôsobili mnohým rodinám pred Vianocami problémy. Týždeň po požiari sa obyvatelia vracajú do svojich bytov. Najviac zasiahnutý bol byt, v ktorom sa od sviečky z adventného venca chytila záclona. Plamene zničili mladej rodine celý byt, ale aj vonkajšiu časť fasády, chodby a okná.

Hovorili sme aj s majiteľom bytu, no na kameru sa nám vyjadriť nechcel. Našťastie je celá rodina v poriadku u príbuzných, kde strávia aj blížiace sa sviatky. V celej bytovke sa momentálne pracuje na poškodených častiach domu. "Od stien po podlahy, cez postele, cez koberce, obrazy, proste všetko, celý byt je zničený. Dva balkóny takisto. Voda tam až dodnes stojí. Elektriku takisto nemáme dodnes," uviedla obyvateľka bytovky. 

Bytovka je už po všetkých revíziách a našťastie sa nič vážne nepoškodilo. Je statický neporušená a aj naďalej obývateľná. Väčšina obyvateľov strávi Vianoce už vo svojom byte. Ak by ste sa rozhodli rodine ale aj obyvateľov finančne pomôcť, môžete tak urobiť prostredníctvom transparentného účtu. 

"Budeme komunikovať so zástupcom vlastníkov bytov, aby sa na domovej schôdzi dohodli, akým nejakým kľúčom by sme túto zbierku, ktorú predbežne by sme zhruba chceli nechať aspoň do toho 11-12. januára," priblížil Jozef Andrejčák, starosta MČ Košice - Dargovských hrdinov. 

"Spravíme schôdzu, aby sme videli, ako správne rozdeliť peniaze, aby to nešlo len tomu, komu bola spôsobená najväčšia škoda, ale percentuálne sa dohodneme, aby došlo k nejakému rozumnému riešeniu," vysvetlil zástupca vlastníkov bytov Emil Kráľovič.

"Nepotrebujeme žiadne oblečenie, žiadne veci, ale nech posielajú, čo len môžu, hoc len 1€ na transparentný účet," povedala obyvateľka bytovky. 

V priebehu 5 dní sa na tomto účte nazbieralo viac ako 14.500€. Podľa predbežných informácii by sa najviac zasiahnuté rodiny mohli nasťahovať do svojich domovov už v marci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy