Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odpálil ohňostroj v piatom stupni ochrany prírodného prostredia. Video z túry potom zavesil na internet
Zdielať na

Odpálil ohňostroj v piatom stupni ochrany prírodného prostredia. Video z túry potom zavesil na internet

VYSOKÉ TATRY / Porušil všetko, čo sa v horách porušiť dá a ešte k tomu riskoval životy štyroch detí. Taký je názor horských záchranárov a ochranárov na počínanie Petra Sihelského. Ten sa s tínedžermi vybral jedno popoludnie na Kriváň a pod vrcholom odpálil ohňostroj.

Video zachytáva celú túru, stmievanie i podmienky, vrátane silného vetra. "Bolo to maximálne nezodpovedné, mohli sa zraniť," hovorí náčelník HZS Vysokých Tatier Miroslav Živčák. Aj podľa záchranárov neuveriteľne riskoval. "Neskorí nástup, uzavretý chodník, zle vystrojení, porušili všetko, čo sa dalo," Živčák. 

Skupina vrchol Kriváňa síce nedosiahla ale pod ním autor videa odpálil ohňostroj na znak nesúhlasu so stavom našej republiky. "Okamžite sme spracovali podnet na príslušný inšpektorát životného prostredia a pevne verím, že dotyčný bude exemplárne potrestaný," informuje riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko. "Myslím, že tie kamzíky sme nevyplašili a ostatné zvieratá tam tiež neboli," tvrdí autor videa Sihelský. 

"Nachádzal sa v národnej prírodnej rezervácií važecká dolina s najprísnejším 5. stupňom ochrany, v prírodnom prostredí, odignoroval tabuľu, kde je napísané, že je sezónna uzávera, že je chodník uzavretý," tvrdí  Majko.

Autorovi videa hrozí pokuta až do výšky 3000 eur, povedal však, že ju nezaplatí a náš rozhovor ukončil vyhrážkou. "A to ani z ďaleka nie je to, čo dokážem 17. decembra 2020 v Bratislave,"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy