Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V obehu budú nové policajné bloky, ich pravosť si môžete overiť priamo na mieste
Zdielať na

V obehu budú nové policajné bloky, ich pravosť si môžete overiť priamo na mieste

SLOVENSKO / V lete predstavilo ministerstvo financií nové pokutové bloky pre policajtov. Aby sa zabránilo ich falšovaniu, obsahujú aj ochranné prvky. Ich pravosť si budete môcť overiť priamo na mieste.

Staré pokutové bloky budú o mesiac už minulosťou. Ako doklad o zaplatení pokuty vám policajti vystavia úplne nové. "Od 01. 01. 2021 budú policajti používať výlučne „nové“ pokutové bloky," priblížila policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. Tie už z ministerstva financií rozdistribuovali na krajské riaditeľstvá polície minulý mesiac.

Nové pokutové bloky majú dvojitú ochranu. Okrem špeciálnej potlače s mikrotextom je tam miesto, cez ktoré keď prejdete mincou, tak sa zmení na sivú farbu. Overiť tak, či vás nepokutujú falošnými blokmi, bude úplne jednoduché. 

"Kým doteraz boli bloky chránené len minimálne, po novom na nich pribudne množstvo ochranných prvkov a ich falšovanie bude takmer nemožné. Navyše, do celého procesu zapájame aj samotných pokutovaných, ktorí si na mieste môžu overiť pravosť pokutového bloku,“ vysvetlil Pavol Kirinovič z tlačového odboru ministerstva financií. 

Bloky sú v nominálnej hodnote od 5 do 100 eur a policajtom ich už dodali v celkovej sume približne 6 miliónov. Najviac bolo natačených 10-eurových a najmenej 5-eurových blokov.

Od nového roka dostanú policajti aj zväzky na pokutu, ktorú vodič na mieste nezaplatí. Narozdiel od starých tiež budú obsahovať ochranné prvky proti ich falšovaniu.

Staré pokutové bloky budú policajti môcť použivať už len do konca roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy