Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Úplatkárska kauza bývalého starostu Kalinkova je pred Špecializovaným trestným súdom
Zdielať na

Úplatkárska kauza bývalého starostu Kalinkova je pred Špecializovaným trestným súdom

PEZINOK / Úplatkárska kauza bývalého starostu Kalinkova pred Špecializovaným trestným súdom. Štefana Božíka zadržali a obvinili ešte pred tromi rokmi. Podľa obžaloby si Štefan Božík pýtal úplaty za to, aby ľudia v obci mohli stavať. Okrem peňazí mal žiadať aj podiely na pozemkoch.

Bývalého starostu Štefana Božíka zadržali kukláči z NAKA pri razii v marci v roku 2017. Vyšetrovateľ ho obvinil zo zločinu prijímania úplatku. Okrem výpovedí svedkov vtedy policajti zaistili na úrade aj rôzne materiály.

Božíka neskôr obžalovali celkovo v troch skutkoch a po troch rokoch sa postavil pred Špecializovaný trestný súd. "V prvom prípade žiadal vtedy ešte 10-miliónov slovenských korún, ale tieto úplatky mu neboli dané. V druhom skutku žiadal 6-tisíc eur, ktoré mu boli poskytnuté formou darovacej zmluvy pre obec," priblížila prokurátorka ÚŠP. 

V treťom skutku mal Božík žiadať časť pozemkov od ich vlastníkov, za čo by im schválil územný plán zóny. Respektíve by tento územný plán predložil obecnému zastupiteľstvu na schválenie. Pozemky, ktoré starosta takto údajne chcel získať, mali vtedy podľa polície hodnotu približne 300-tisíc eur.

"Je stíhaný z troch skutkov - je to prijímanie úplatku. Pri prvom skutku sa jedná o tretí odsek, tam je trestná sadzba 10 - 15 rokov. Samozrejme si myslím, že dôkazy sú dostačujúce, preto som predložila aj obžalobu súdu," upresnila prokurátorka. 

Božík pred súdom tvrdil, že všetko bolo inak a žiadne peniaze ani podiely na pozemkoch si nikdy od nikoho nevypýtal. Zároveň tvrdil, že obec prebral po bývalom vedení v katastrofálnom stave a snažil sa ju po všetkých stránkach dať dokopy."Klient popiera spáchanie skutku a ďalej sa k tomu vyjadrovať nebudem," reagoval advokát Igor Cibula. 

Pojednávanie bude pokračovať až po novom roku, a to 2. februára, kde budú vypočutí ďalší svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy