Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensko chceli prepašovať kilogramy nebezpečnej látky. Ide o lukratívny tovar pre teroristov
Zdielať na

Na Slovensko chceli prepašovať kilogramy nebezpečnej látky. Ide o lukratívny tovar pre teroristov

VÝCHODNÁ HRANICA / Osem kilogramov nebezpečnej látky schovali do múky. Toxický kontraband chceli pašeráci dostať z Ukrajiny na Slovensko. Rádioaktívne a biologické materiály sú lukratívnym tovarom hlavne pre teroristické skupiny. Na boj proti ich pašovaniu putuje na našu východnú hranicu dva a pol milióna eur.

Nelegálny biznis s chemickými, biologickými či rádioaktívnymi materiálmi je aktuálne považovaný za jednu z najväčších bezpečnostných hrozieb vo svete. Na ich pašovanie neváhajú využiť aj najprísnejšie stráženú schengenskú hranicu. "Niektoré takéto materiály sú lukratívnym tovarom na obchodovanie. Sú objektívne dôkazy o záujme teroristických skupín získať tieto materiály na svoje útoky," uviedol hovorca PPZ SR Michal Slivka.

Nedávno tam zachytili nelegálny prevoz ôsmich kilogramov ortuti. Vysoko toxickú látku pašeráci ukryli do balenia múky. Podľa polície ide o špecifickú trestnú činnosť, na ktorú je potrebný osobitný výcvik aj technika. Pomôcť by mohol medzinárodný bezpečnostný projekt.

Na hraniciach s Ukrajinou sú kontroly na odhalenie nebezpečných látok štandardom. No v pláne je zakúpenie ďalšej špeciálnej techniky pre Slovensko aj Ukrajinu. "Kontrola na odhalenie pašovania CBRN látok sa vykonáva stacionárnymi a ručnými detektormi radiácie, spektrometrami na chemickú analýzu prvkov a röntgenovým zariadením na kontrolu batožiny," vyjadrila sa hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.


"Akékoľvek protiprávne nakladanie sa takými materiálmi môže mať fatálne následky na životoch a zdraví obyvateľov," upozorňuje Slivka. Policajtov z oboch strán hranice už čoskoro čakajú aj dve cvičenia na reakciu na incidenty s nebezpečnými materiálmi. "Celkový rozpočet projektu je vo výške 2,5 milióna eur, pričom polovica z týchto finančných prostriedkov je určená na aktivity slovenskej polície," doplnil Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy