Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalší nezmyselný hoax. Výter z nosa podľa konšpirátorov ohrozí dojčiace matky či deti
Zdielať na

Ďalší nezmyselný hoax. Výter z nosa podľa konšpirátorov ohrozí dojčiace matky či deti

BRATISLAVA / Na sociálnych sieťach sa šíri ďalší hoax v súvislosti s testovaním na Covid-19. Výter z nosa má podľa neho ohroziť napríklad dojčiace ženy či správny vývoj detí. Konšpirátori si dokonca vymysleli nové orgány v ľudskom tele.

Najnovší hoax je tvrdenie, podľa ktorého je testovanie na koronavírus škodlivé a nebezpečné pre naše zdravie. "V texte sa nachádza niekoľko odborných slov, jeho štylistika sa snaží čitateľa zaujať, zmiasť ho, aby si začal pokladať rôzne otázky a došiel k záveru, že testovania sa radšej nezúčastní," reagovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

V tomto prípade ide o zaujímavú obmenu hoaxu z českej dezinformačnej stránky. Podľa odborníkov bol pôvodný príspevok s tým istým obrázkom v češtine už sám o sebe nezmyslom.

Slovenský preklad však tento hoax posunul na inú úroveň. Vymyslel si hneď dva neexistujúce orgány: „prímestský mozog“ a „mozgový modul“.Jeho prednú časť vraj prerazí testovacia tyčinka a to môže spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie u žien, mužov aj detí. „Mozgový modul“ vraj vytvára rôzne hormóny zodpovedné za správnu funkciu obličiek, štítnej žľazy, rozmnožovacích orgánov či krvného tlaku a cukru v krvi.

"Prímestský mozog a mozgový modul žiadna terminológia anatomická nepozná, a keby sme teda rovno prekladali naozaj z latinčiny do slovenčiny, toto v terminológii ani v slovenskej anatómii nie je, ani v nijakej. Čiže toto je zmes nejakých vymyslených slov," vysvetlila prednostka Anatomického ústavu LF UK v BA Eliška Kubíková. 

Navyše, obrázok k tomuto hoaxu nezobrazuje to, ako sa robí výter z nosa na testovaní na Covid-19. Zobrazuje endoskopickú operáciu nádoru hypofýzy, teda podmozgovej žľazy. "Táto hypofýza sa nachádza v prednej lebečnej jame a nachádza sa v jamke sfenoidálnej alebo klinovej kosti. A tu je ešte tá dura mater, čiže tvrdá pléna, to neexistuje s tou špachtlou preraziť. Čiže myslím si, že táto fáma je niečo vykonštruované a endoskopické vyšetrenie je jedno a robiť výter z nosovej dutiny druhé," skonštatovala Kubíková. 

Podľa prednostky Anatomického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského sa endoskopický prístroj nedá v žiadnom prípade porovnávať s testovacou paličkou. Tá nemá silu ísť týmto smerom (záber) a ani anatomicky to nie je možné. "Tá palička, keď vchádzame do nosovej dutiny, nejde laterálne, ale kopíruje cesty prínosových dutín," dodala Kubíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy